Пандемията ще донесе 1,9 милиарда евро загуба на 20 от най-големите клубове в Европа до края на сезона, показва проучване на "Делойт", публикувано от Би Би Си.

Те са били малко над 1 милиард през миналата година, когато първенствата и турнирите бяха прекъснати, а повечето след това довършени през лятото.

Отборите понасят удари заради по-малко приходи от телевизионни права и продажбата на билети, фенски артикули, напитки и храна в дните на мачовете. Такива няма, тъй като стадионите са затворени.

"Барселона" остава начело по оборот, но и бележи огромен спад в приходите - от 834 млн. на 706 млн. Много близо е "Реал" (Мадрид) - 705, като и загубите му са по-малко.

Нататък следват "Байерн" (Мюнхен) - 626 милиона, "Манчестър Юнайтед" - 573 млн. (и тук спадът е голям - от 706 млн.), "Ливърпул" - 552 млн., "Манчестър Сити" - 543 млн. и "Пари Сен Жермен" - 534 млн., а топ 10 допълват "Челси", "Тотнъм" и "Ювентус" на малки разлики едни от други.

В топ 20 влизат "Зенит" (Санкт Петербург) и "Айнтрахт" (Франкфурт), заменяйки "Рома" и "Уест Хем".

Най-голям проблем са постъпленията от телевизиите - с 937 млн. по-малко от планираното. Проблемът тук е, че тв гигантите трябваше да връщат пари на своите абонати и рекламодатели заради липсата на футбол в програмата. 

"Манчестър Юнайтед" например, който е сред най-тежко пострадалите, обяви през октомври, че постъпленията му от тв права са спаднали с цели 41,9 процента до 159 млн. евро.

20-те са се простили с 257 млн. заради липсата на публика на стадионите. През тази година загубите в това перо се очаква да са още по-големи, тъй като не е ясно кога отново ще има зрители на арените. Почти сигурно до края на 2021-ва те няма да са отново пълни, а най-доброто, на което могат да се надяват клубовете, е някакъв процент посещаемост, разрешена от правителствата.

Дан Джоунс от спортната бизнес група към "Делойт" коментира пред Би Би Си, че това са "времена на изпитания" за световния футбол. Големият въпрос според него е кога феновете ще се завърнат на стадионите и дали те ще са безопасни.

Той е оптимист, че когато здравната криза започне да преминава клубовете, постепенно ще се завърнат към обичайния си бизнес, но напомня, че ударът от COVID-19 по футбола ще се усеща за години напред.