Не е изключено България да бъде дадена на съд, ако не предостави всички документи около назначението на своя прокурор в Европейската прокуратура.

Това заяви днес нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя говори на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. То бе посветено на Европейската прокуратура, която скоро трябва да заработи.

Ин 'т Велд окачестви като спорни назначенията на европейските прокурори (каквито всяка държава ще има по един) от Португалия, Белгия и България. Тя поиска от трите държави и Съвета на ЕС пълна прозрачност, като предоставят всички документи за целта.

Скандалът с назначаването на европейските прокурори започна от Португалия. Наскоро .евродепутатите от ОЕ и Европейската народна партия (ЕНП) поискаха от Лисабон прозрачност около назначаването на обвинителя Жозе Гера в Европейската прокуратура. Според тях това е политически ход, тъй като Комисията по подбор е препоръчала друг кандидат – Ана Карла Алмейда.

Социалистите в ЕП обаче твърдят, че това са нападки срещу настоящото португалско председателство на Съюза.

В действителност Съветът на ЕС, който има последната дума, не е длъжен да се подчинява на решенията на Комисията по подбор.

По същия начин според либералите са действали властите в Белгия и България. И те са пренебрегнали препоръките, които са били за други кандидати.

Представителят на нашата страна в Европейската прокуратура е доскорошната съдийка Теодора Георгиева.