Международният олимпийски комитет (МОК) се събира в сряда на видеоконферентно заседание за съдбата на летните игри през лятото в Токио (23 юли - 8 август). Събитието бе отложено през миналата година за сегашната, а в последните дни се заговори за окончателна отмяна заради коронавируса.

Японското правителство и комитетът опровергаха информация на в. "Таймс", но сянката на съмнението продължава да тегне. Утре шефът на МОК Томас Бах ще говори пред журналисти. През пролетта на миналата година, когато пандемията вече се вихреше, Бах увери, че Игри ще има, нямало никакъв шанс да бъдат отменени. Седмици по-късно бяха пренасрочени. Ситуацията прилича на сегашната.

В последните дни случаите на COVID-19 отново паднаха драстично в Япония - след взетите мерки, а това дава повод за оптимизъм.

Спортът е разделен по въпроса. Едни призовават за окончателно анулиране (влючително членове на МОК, шефове на федерации и т.н.), други настояват Олимпийските игри да бъдат проведени, макар и без публика и при рестриктивни мерки. Ако се случи първото, световният спорт ще изпадне в още по-тежка криза, тъй като няма да бъдат генерирани средства от провеждането на форума. Обратно - МОК ще трябва да връща милиарди.

Босовете на комитета трябва да решават важни въпроси, ако Токио 2020 се случи. Като например, ще има ли публика. В Япония спортните арени са отворени за фенове (макар и при намален капацитет), което също е добър знак.

Други важни казуси: ще бъдат ли задължени спортистите да се ваксинират, как ще бъде организирано олимпийското село, как ще се проведат откриване, закриване, награждавания, колко журналисти ще има и при какви условия и т.н. и т.н.

Въпросът с имунизацията е ключов. От една страна МОК и организаторите не искат да поставят състезателите, спечелили квоти, в привилегировано положение пред останалите групи. На всичко отгоре ваксинацията навсякъде не върви с желаните темпове. Но спортните функционери вярват, че до юли поне повечето атлети ще получат шанса да приемат някой от продуктите срещу коронавируса.

На Олимпийските игри ще присъстват 11 хиляди спортисти и още 4000 на Параолимпийските. В тези стойности не влизат треньори, шефове, функционери, медии, доброволци...