Днес, на 27 януари, в София пред Министерския съвет ще се състои обявеният отпреди седмици голям протест на собствениците на заведения и техните служители. Към столицата се очаква да потеглят и представители на бранша от цялата страна.

Исканията - отваряне на ресторантите и кафенетата още от първи февруари, тоест само след няколко дни. От средата на месеца пък се иска отварянето и на нощните клубове в страната. 

Протестът идва, след като вчера станахме свидетели на тотална неразбория в посланията и разцепване на бранша. Здравният министър Костадин Ангелов и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се разбраха за отваряне на сектора от първи март. 

Буквално няколко минути по-късно обаче стана ясно, че в преговорите в здравното министерство не са участвали от Българската асоциация на заведенията, които са основните защитници на исканията на бранша. Ричард Алибегов - известното лице на организацията, обяви, че БАЗ и СЗБ не приемат датата 1 март и потвърди, че протест ще има. 

Освен това той обяви, че идеята за крайни действия - протестно отваряне на заведенията, въпреки забраната, на 1 февруари. 

Секторът обаче има и друг проблем - държавата продължава да бави обещаните компенсации за втория локдаун. Изплатени суми за получили единствено някои от служителите, но бизнесите все още очакват своите 20% обезщетения от оборотите вече три месеца.