Мъфин е изключително дружелюбна, тя е женски питбул и е намерена зарязана в гетото на столичния кв. "Малинова долина".  А от тази сутрин е и тв звезда, след като бТВ излъчи репортаж за множество кучета от силни породи*, озовали се бездомни в приюти.

"Мъфин е във видимо добро състояние и е енергична за разлика от стотиците други кучета от същата порода, които попадат при нас и които са в доста окаяно състояние. След нелеки процедури се опитваме да ги възстановим, ресоциализираме и предоставим на граждани, които искат да ги осиновят“, разказа пред медията директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов.

Средномесечно в приютите на общинското предприятие пребивават между 30 и 40 питбула, става ясно от думите на шефа. През последните месеци дори се забелязва увеличаване на изоставените кучета от тази порода (виж отново бележката под черта, б.р.).

Според Веселин Асенов Мъфин вероятно е потърпевша в класическа история - била е купена с цел да участва в незаконни боеве, но тъй като това не се е получило, е изоставена.

Както и Клуб Z писа, видимо се активизира работата на правоохранителните органи по посока срещу незаконните боеве. През последните години периодично се съобщава за проведени операции, а при една от тях край София бяха иззети 9 питбули и задържани над 50 души.

В София започва кампания, насочена към хората, решили да имат такава порода куче, съобщи още бТВ днес.

Пред медията говори и Нина Огнянова, председател на сдружението "ВОТАН - нов живот за питбула" (точно от това дружество преди години спасиха питбул на роми, държан вързан и гладен, който нахапа до смърт дете в с. Мокрище, б.р.).

"Хората трябва първо да са наясно с опцията за осиновяване. Трябва да са наясно и с отговорността, която поемат. Трябва да инвестират в животното, да го опознаят и да се съобразяват с нуждите му. Държим стопаните да осъзнават отговорността, която поемат, сдобивайки се с куче“, казва Нина Огнянова.

По думите й питбулът е порода, която изключително силно се привързва към човека. Не се очаква да проявява агресия към хора. Много типично е обаче да изпитва нетърпимост към себеподобни.

Вчера пък БНТ излъчи репортаж за семейство, което отглежда близо 200 кучета и над 90 котки в частен имот в софийското с. Априлово. Незаконният приют се казва "Дом Динев", а организацията към него всекидневно събира средства и храна за животните. Собствениците твърдят, че опитали да го узаконят, но това не им било позволено.

Членовете в Наказателния кодекс, касаещи боеве с кучета, отглеждане, трениране или предоставяне на животни за тези боеве, както и изтезания на гръбначни животни и недостатъчен надзор (чл. от 325а и натам от НК), бяха основно допълнени през 2011 г. 

Ето какво гласят те към днешна дата:

Чл. 325а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато:

1. деянието е извършено повторно;

2. деянието е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

3. на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице;

4. боевете се заснемат с цел разпространение.

(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

(4) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал. 1 и 3.

Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;

3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

4. повторно.

Чл. 325в. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева.

(2) В случаите по ал. 1, ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.

----

* Бел. ред.  - pit bull вдъщност е обобщаващо понятие, включващо кучета от породите американски питбул териер, американски стафордширски териер, стафордширски бултериер и всички възможни кръстоски между тях, плюс понякога американски булдог и бултериер.