България е на 69-о място сред 180 държави в годишната класация за индекс на корупцията на "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници") и събира 44 точки. Същия резултат имат Румъния и Унгария.

Страната ни е подобрила представянето си с 3 пункта от 2012 г. Въпреки това е само с един пункт над средното равнище сред 180-те изследвани държави - 43 точки (100 означава най-ниско усещане за корупция, 0 - най-високо).

България е в компанията още на Южна Африка, Ямайка и Тунис.

Това се посочва в годишния доклад на организацията, който беше представен в четвъртък.

В него се подчертава, че най-лошо класираните държави от ЕС са Румъния, Унгария и България - с по 44 точки.

Подобно на предишни години над 2/3 от страните са с резултат под 50.  Повечето държави не са регистрирали никакъв или имат съвсем минимален прогрес през последното десетилетие, отчитат нерадостно от международната неправителствена организация. 

Данните от изследването показват, че корупцията не само пречи на справянето с пандемията от коронавируса, но по-общо продължава да допринася за кризата на демокрацията по света.

Начело на класацията с ниско усещате за корупция са Дания и Нова Зеландия с 88 точки, следват Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария с по 85 точки. На дъното са Южен Судан и Сомалия с по 12 точки, следват Сирия с 14, Йемен и Венецуела с по 15.

В раздела за Западна Европа и Европейския съюз докладът отчита значително подобрение в представянето на Австрия (76), Естония (75), Италия (53) и Гърция (50).

Значително влошаване се наблюдава при Унгария (44), Малта (53) и Полша (56).

Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Изследването на базираната в Берлин НПО, което оценява усещането за корупция в държавния сектор според експерти и представители на бизнеса, прави заключението, че страните, които са с добро представяне, са инвестирали повече и в здравеопазването.

Такива страни са по-способни да осигурят общодостъпно здравеопазване и е по-малко вероятно да нарушават демократичните норми, отбелязват от "Прозрачност без граници".

COVID-19 не е просто здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза, която в момента не успяваме да овладеем, посочи ръководителката на тази НПО Делия Ферейра Рубио.