Проблемът с доставките на ваксини от AstraZeneca няма да окаже влияние върху стратегията за ваксиниране за първото тримесечие, заяви говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Компанията обяви в края на миналата седмица, че ще съкрати доставките си за ЕС с 60 на сто.

Де Кеерсмаакер уточни, че стратегията е разработена на базата на ваксините, договорени с BioNtech/Pfizer и Moderna, без да са включени тези на AstraZeneca. Според говорителя целта до края на март да бъдат имунизирани най-малко 80% от хората на възраст над 80 г. е реалистична. ЕК е в контакт с другите фирми, за да бъдат гарантирани необходимите дози.

Междувременно белгийски медии съобщиха, че Федералната агенция за лекарства и здравни продукти е извършила днес проверка на завода на AstraZeneca в страната. С този завод изпълнителният директор на дружеството Паскал Сорио се оправда за драстичното намаляване на доставките за ЕС. Оповестяването на резултатите от проверката може да отнеме няколко дни.

Еврокомисията днес разпространи насоки за съдържанието на удостоверенията за ваксинация, така че да съдържат набор от данни и да подлежат на взаимно признаване между държавите след съответната проверка в базата данни.

От „Фейсбук“, „Майкрософт“, „Туитър“ и „ТикТок“ пък са съобщили за заличаването на стотици хиляди потребители в последния месец заради разпространение на дезинформация за ваксините.