Еврокомисията ще приеме механизъм за прозрачност и лицензиране на износа на ваксини от ЕС най-късно до няколко дни, съобщиха източници от Брюксел.

Механизмът трябва да гарантира, че закупените авансово дози за граждани на Общността ще останат на тяхно разположение.

Всяка компания, възнамеряваща да изнася ваксини, ще изпраща на националните власти плановете си какво, за кого и кога ще изнася и на каква стойност ще е износът. След направените проверки властите ще трябва да издадат разрешение или забрана.

Предстои да се изясни дали ЕК ще може да се намесва за спиране на износа на ваксините. Според източник от „Берлемон“ това би могло да става, но в много редки случаи.

Механизмът ще има временен характер. Засега се предвижда той да действа до края на първото тримесечие на годината с възможност да бъде удължен, ако обстоятелствата го налагат. Очаква се механизмът да бъде приет изключително бързо, заявиха от ЕК. Това най-вероятно ще стане на редовния Колегиум на комисарите на 3 февруари.

Брюксел реши да прибегне до мярката, след като в края на миналата седмица компанията AstraZeneca съобщи, че ще съкрати с 60 на сто предвидените доставки за ЕС.