Популярният достъпен бранд смартфони Honor, доскоро собственост на Huawei, бързо си възвръща всички загубени заради американските санкции договори и партньорства, съобщават новите собственици пред SCMP.

Главният изпълнителен директор на Honor Жао Минг вярва, че бъдещите устройства на компанията ще имат Google услуги, става ясно от негово интервю за SCMP. Както е известно, китайският бранд за смартфони вече оперира независимо от Huawei.

След отделянето от Huawei всички се чудеха дали Honor ще може да инсталира Google услуги на бъдещите си телефони. Сега Минг разсейва съмненията - според него няма причина компанията да не си партнира отново с Google.

Китайският техногигант продаде популярната си линия в края на миналата година, след като стана ясно, че последиците от санкциите на САЩ водят до катастрофален спад в продажбите на смартфоните им - не само заради загубата на услугите на Google, но и заради блокирането на производството на чипове на Huawei.

Купувачът бе друга китайска компания - Zhixin New Information Technology. Жао Минг се похвали и със серия нови-стари партньорства - с Intel, AMD, Qualcomm и MediaTek.

С Google обаче все още се водят преговори, а партньорството с тях е ключово, за да имат потребителите достъп до магазина за приложения Play Store, и ключови услуги като Gmail, Google Drive, Google Maps и пр.

"Не виждаме причина САЩ да налагат ограничителни мерки срещу компания като Honor. Ние просто се занимаваме с производство на потребителска електроника и спазваме правилата на бизнеса, които се приемат по целия свят, включително лицензионни възнаграждения за използване на чужда интелектуална собственост, данъчни плащания и т.н. Дори имаме специален отдел, чиято отговорност е да следи за спазването на регулаторните изисквания", коментира Минг.

Последният Honor - V40, излезе все още под попеката на Huawei и нямаше достъп до услугите на Google. По всяка вероятност няма и да има и брандът ще започне с новата компания "на чисто" - ако новата американска администрация не реши друго.

Междувременно тръгнаха слухове, че Huawei обмисля да продаде и флагманните си P и Mate линии - но все още няма официална информация за такава сделка. Ако това стане, на практика това ще е краят на техния смартфон бизнес. Компанията започна преди десетилетие да произвежда точни копия на iPhone - но с Android.

После прекъсна тези практики и се зае да разработва свои устройства, които през последните няколко години бяха сред най-популярните в света. P и Mate сериите вкараха Huawei редом до Apple и Samsung по продажби, а на моменти дори и на първо място.