Международният военен контингент се готви да остане в Афганистан сред крайния срок през май, предвиден в сделката на талибаните със Съединените щати,  предаде Ройтерс, позовавайки на четирима висши представители на НАТО.

Такова решение би породило напрежения, тъй като бунтовниците очакват пълно изтегляне на чуждестранните войски в споменатия срок.

“Няма да има пълно изтегляне на съюзниците до края на април”, е казал един от цитираните източници пред агенцията.

“Условията не са изпълнени”, e казал той, говорейки под условие за анонимност заради чувствителността на въпроса. “И с новата администрация в САЩ  ще има промени в политиката, нагласата за бързо изтегляне, която преобладаваше, ще бъде преоценена и бихме могли да видим много по-пресметлива изходна стратегия”.

Администрацията на предишния президент Доналд Тръмп подписа споразумение с талибаните в началото на миналата година, което предвижда изтеглянето на чуждестранните войски през май в замяна на това, че бунтовниците дадат определени гаранции за сигурността.

Тръмп приветства споразумението, което не включва афганистанското правителство, като край на 20 години война. Той намали американските войски в Афганистан дo 2 500 през този месец, най-малкият им брой от 2001 г. досега.

Плановете за това какво ще стане след април, се обсъждат сега и вероятно ще бъдат главна тема на ключова среща на НАТО през февруари, са казали източниците от алианса пред Ройтерс.