Президентът Румен Радев обяви, че заедно с вицепрезидентката Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Той направи това съобщение по време на отчета си за последните четири години.

След като направи обзор на свършеното, Радев се обърна с послание "за нова България" и каза, че двамата с Йотова ще се кандидатират отново, а формата им на издигане ще "бъде ясна в установения от закона срок". 

Той посочи, че към момента не е разговарял с нито една политическа сила за подкрепа. Но подчерта: "социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първи". 

"Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Да, очаквам да бъдем отново заедно", каза президентът. 

Радев бе издигнат от БСП преди близо 5 години, а на балотажа срещу Цецка Цачева (ГЕРБ) получи според социолозите подкрепа от ДПС. Движението на Доган обаче излезе миналата година с критични позиции срещу Радев, като го обвини, че не се държи като обединител на нацията, а като партиен говорител. От ръководството на движението се обявиха и за неговата оставка, не само за тази на премиера Борисов покрай протестите. (Радев е непрестанна мишена и в кафявите медии от "корпулентния кръг", които единомислено защитават ГЕРБ, ДПС и прокуратурата, б.р.).

В отговор на въпрос - дали очаква отново подобна подкрепа от страна на ДПС, Радев каза, че "никога ДПС не са заявявали открито публична подкрепа" за него и вицепрезидентката Илияна Йотова. Дори гласовете от Турция на вота през есента на 2016 г. не са били в тяхна полза. Попитан дали познава Ахмед Доган и дали се е виждал с него, президентът заяви, че никога не се е срещал с него и бил "трудно достъпен".

„Най-важната непосредствена държавна цел е укрепване на властта. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой.

Предвид патовата ситуация в новия парламент, може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог за национално спасение или експертно правителство или други формулировки“, изтъкна президентът.

По думите на Румен Радев този ранен анонс на кандидатурата му цели да даде на политическите субекти време да се позиционират спрямо обявените приоритети, както и да помогне на избирателите да имат информиран избор между статуковото и алтернативата.

"Мутри вън"

Радев припомни, че в началото на миналата година е снел доверие от правителството. И уточни, че това е било акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението. Според него протестите показали по-късно, че е имал право в преценката си.

"Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите", акцентира Радев (всъщност първият ден на протестите бе 9 юли - когато прокуратурата с две различни разрешения от съд влезе в сградата на Президентството, б.р.)

Той припомни и действията си около коронавируса. Според него загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

"2020 бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Българите излязоха на улицата и заявиха волята си промяна", каза Радев.

По думите му предстоящите избори през април поставят хората пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

Презареждане на приоритетите

Президентът обяви, че заявката му за нов мандат сама по себе си е и "политически проект". Той очерта различни цели, които си поставя, ако бъдат преизбрани с Илияна Йотова.  Сред тях са оптимизирането на функциите на Висшия съдебен съвет, отговорна и почтена прокуратура, подчинение на магистратите на закона, ефективно разделение на властите и укрепване на институциите. Той ще положи и усилия за пресичане на лобисткото законодателство, намаляване на корупцията, засилване на защита на собствеността и конкуренцията в бизнеса.

Според него трябва да се гарантира и прозрачността в работата на Комисията за защита на конкуренцията. Той предложи създаване на онлайн регистър на концесионните договори, осветляване на кредитното портфолио на Българската банка за развитие, ограничаване на "ин хаус" възлагания на обществени поръчки и др. Румен Радев не пропусна да отбележи и проблемите със свободата на словото и поиска прозрачност на медийната собственост и независимост на финансирането на обществените медии от държавата.

Навални и "Турски поток"

Провокиран от въпрос, Румен Радев говори дълго по казуса с руския опозиционер Алексей Навални и публичния спор, в който влезе заради него с премиера Борисов. 

„Позицията ми е ясна, много преди Борисов да се произнесе по нея. Още когато скандираха „мутри вън“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато граждани бяха бити, той не направи нищо.

Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света. Против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света“, повтори позицията си Радев.

Той попита кои други еврпейски президенти са се изказвали по задържането на Навални и спомена единствено името на полския държавен глава Аджей Дуда.

По думите му, ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита да го "изгори", както заплашва Елена Йончева (прокуратурата не откри повод за образуване на досъдебно производство в споменатите записи с глас, изумително приличащ на този на министър-председателя, б.р.). Фактът, че единствено президентът на Полша се е произнесъл, означава ли, че липсващите останали европейски президенти не са защитници на демокрацията, попита президентът.

„Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС, защото там има ясно определени механизми за формиране и изразяване на единна позиция. За България отговорен там е министър-председателят. Това е твърде удобно за премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за кризата навън“, продължи Радев.  

Той допълни:

„Очаквам, че наред със защитата на Навални, българският премиер ще отговори на това защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи „Турски поток“ през България.

Кога ще видим реална икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното - кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен?“

"Професионално наслаждение" от надглавния прокурор

Попитан за поправките в закона за извънредното положение, с които ще се направят изменения в изборните правила и ще се даде възможност за граждани под карантина да гласуват от дома, Румен Радев каза, че няма да налага вето. Според него ГЕРБ е внесла измененията противно на всякаква логика в този закон и нарочно са пренебрегнали други искания - видеонаблюдение на броенето на бюлетините, гласуване по пощата и т.н.

"Няма да вляза в тяхната игра", категорично каза Радев. 

Президентът намекна, че отсега има резерви към поправките на Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, разследващ главния (предстои законът да отиде при него, където евентуално има възможност за вето, б.р.).

Той иронизира предложението на управляващите като го нарече "екзотично". А след това добави, че правният му екип ще се отнесе към него с цялото подобаващо внимание и юристите на институцията "ще получат истинско професионално наслаждение, докато се занимават с този казус".