Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Еврокомисията за отпускане на безвъзмездни средства, се казва в разпространено днес съобщение на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите.

МВР е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип градски SUV (най-общо казано "кросоувър"), вместо нови високопроходими автомобили от типа "за всякакъв терен" (истински всъдеход).

Това става ясно от приключено наскоро разследване на ОЛАФ. Службата препоръчва да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на МВР.

Разследването

Разследването на ОЛАФ започнало през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското МВР. Споразумението се отнася до обществена поръчка за 290 автомобила "за всякакви терени", предназначени за полицията. Става дума за обществена поръчка, обявена по бърза процедура през март 2017 г., с две обособени позиции, като основната е за "доставка на полицейски автомобили с повишена проходимост". Тя е спечелена от "Българска автомобилна индустрия", а закупените автомобили са на китайската марка Great Wall. По втората позиция поръчката е била прекратена, показват документите в сайта на МВР.

През март 2019 г. депутатът от ГЕРБ и тогавашен зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че ОЛАФ проверява въпросната поръчка. По същото време се разбра, че става дума за търг, проведен по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Служебен министър по онова наистина е Пламен Узунов, който сега е съветник на Радев, а вече - и обвиняем като ОПГ с бизнесмена Пламен Бобоков.

Тогава от прессекретариата на президента обявиха, че "информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината", а "договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22 февруари 2018 година". От "Дондуков 2" казваха също, че "процедурата е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършила след края на неговия мандат."

В хода на разследването ОЛАФ събрала и анализирала цялата съответна документация от МВР у нас, казват сега оттам. От Службата провели събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказали пълно съдействие на разследващите служители.

От ОЛАФ било установено, че българското МВР нарушило разпоредбите на споменатото по-горе споразумение, като променило едностранно условията му. По-специално вътрешното ведомство избрало да закупи известен брой автомобили SUV - градски тип, вместо високопроходими автомобили (реални всъдеходи), които са били предмет на споразумението.

От ОЛАФ стигнали и до заключението, че има основания да се счита, че служители на МВР вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването приключило през декември 2020 г. с препоръки към ЕК, която управлява фонда, да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 евро. Към българската прокуратура били отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките. От ОЛАФ изрично изтъкват, че всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

„Разследващите служители на ОЛАФ често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност“, коментира генералният директор на ОЛАФ Виле Итала.

Той призовава българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката на Службата за предприемане на правни действия. Така ще бъде изпратено послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите й в цяла Европа ще продължат да работят за защитата на парите на европейските данъкоплатци.

За какво всъщност е търгът  и каква е хронологията

Обществената поръчка за “доставка на полицейски автомобили с повишена проходимост” по обособени позиции както следва: Обособена позиция 1: ,,доставка на 290 броя патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост” и Обоообена позиция 2: ,,доставка на 9 броя мобилни технически работилници с повишена проходимост”, в изпълнение на споразумение ва предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за справяне на миграционния натиск по българските външни граници”, съфинансирано със средства за спешно подпомагане в рамките на фонд “Вътрешна сигурност”, е обявена на 6 март 2017 г. Тогава на власт е служебното правителство с премиер Огнян Герджиков, вътрешен министър Пламен Узунов (преди това шеф на полицията в Пловдив от 2013 до 2015 г.).

Търгът се развива изключително бързо и още в рамките на мандата на служебния кабинет комисията по оценка на подадените в търга оферти, начело с Вера Митрева - съветник в политическия кабинет на Узунов, излиза с доклад за избор на изпълнител - сред 11 подадени оферти. Избран за първата обособена позиция  - 290 автомобила с висока проходимост" - е "Българска автомобилна индустрия", свързана с бизнесмена Гриша Ганчев. По втората обособена позиция обществената поръчка е прекратена.

Според документацията тежестта на предложената цена спрямо предложените технически спецификации на предлаганите превозни следства е 60% към 40%. Според информация на Клуб Z това вероятно е един от проблемите на самия търг, като спецификациите са били променени малко преди обявяването на поръчката. Тази информация няма официално потвърждение. Повече ще може да се разбере със сигурност, ако докладът на ОЛАФ стане достъпен. 

Въпреки че изборът на изпълнител се случва на 19 април 2017 г., според доклада на комисията по оценка на офертите, избрана от Пламен Узунов като министър, самият договор с изпълнителя "Българска автомобилна индустрия" е сключен около година по-късно - на 22 феврури 2018 г. Тогава вече на власт е кабинетът "Борисов 3", вътрешен министър е Валентин Радев от ГЕРБ (настоящ депутат от партията, след като Борисов го смени от министерския пост - б.р. ), шеф на полицията е настоящият министър.

Подписването на договора се случва след толкова време, защото тогава приключват обжалванията на резултата от конкурса пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Видимо и двете институции не намират проблем с проведения конкурс и избрания по времето на служебния кабинет изпълнител. В периода на обжалване от новото ръководство на МВР в третия кабинет "Борисов" не предприемат действия по прекратяването й. В противен случай е било възможно да има риск за европейското финансиране по проекта заради изтекли срокове.

Автомобилите за МВР, купени чрез въпросния търг, биват приети на официална церемония на 8 октомври 2018 г., на която - според съобщенията - присъстват освен ръководството на МВР, и премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор тогава Сотир Цацаров, и финансовият министър Владислав Горанов, и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Следва обаче подаден сигнал до ОЛАФ заради търга. От кого идва той и за какво точно се отнася отново ще стане ясно, ако се види пълният доклад на европейската служба по разследването, защото от разпространената днес информация това не става ясно.

Или ако родната прокуратура се съобрази с препоръката на ОЛАФ за разследване и оповести документацията.