Две от най-големите и популярни ресторантьорски обединения - Съюзът на заведенията в България и Българската асоциация на ресторантьорите, поканиха министъра на здравеопазването на публичен дебат, в който да получат отговор на „събралите се безброй въпроси относно това защо ние сме браншът, затворен най-дълго без ясни правила и напълно необосновано“. 

Това обявиха днес от СЗБ и БАЗ в нарочно писмо до проф. Ангелов, получено и в медиите, в което освен всичко друго обвиняват Националния оперативен щаб в лъжа. Става дума за думи на проф. Венцислав Мутафчийски отпреди няколко дни, в които той обясни, че България се ръководи от тексаската скала, която показва кои обекти са най-опасни за разпространяването на заразата. Тогава шефът на НОЩ обясни, че „най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) - да отидеш на бар“.

Според браншовите организации обаче това просто не било вярно. 

„Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала ресторантите са на 7-а, ПОДЧЕРТАВАМЕ - 7-а позиция по деветобалната система!“, пишат те в писмото си до проф. Ангелов. 

След което изброяват подредбата на опасните обекти по тази скала: „с най-висока СТЕПЕН НА РИСК 9: посещение на концерт или спортен стадион. СТЕПЕН НА РИСК 8: посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. СТЕПЕН НА РИСК 7: игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. Тук в негативната класация най-накрая идва и посещението на ресторант, а непосредствено след него са упоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ“.

„Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза - първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг - не, при положение че са с еднаква степен на риск“, продължава писмото. 

Накрая то завършва именно с отправената покана за публичен дебат, за да не оставали никакви съмнения в близо 450 000 български граждани, които са пряко и косвено свързани със сектора и които в момента остават без работа. 

А така изглежда въпросната "тексаска скала":

Графика в голям размер