Депутати от британския парламент отправят искания към правителството на Обединеното кралство да наложи санкции на руските олигарси Роман Абрамович и Алишер Усманов и техните клубове - съответно "Челси" и "Евертън", информира Би Би Си.

Това идва като резултат от списък, разпространен от близък на опозиционера Алексей Навални. В него фигурират двамата милиардери - посочени като основни сподвижници на Владимир Путин. Навални призова за налагане на мерки спрямо тях, като по този начин се удари и по президента на Русия.

24-ма депутати от шест партии написаха писмо до външния министър Доминик Рааб с призив да отреже двата клуба от досег до обществени средства и до всякакви инициативи и проекти, представляващи британското правителство и държава.

Депешата е написана от Лейла Моран от партията Либерални демократи и видяна от Би Би Си.

Като начало целта е "Евертън" и "Челси" да бъдат извадени от два проекта, в които Висшата лига си партнира с правителството или негови "клонове". Първият се нарича "Премиър скилс" - квалифицирани треньори учат деца на футбол по английска методика. В тази програма участват ВЛ и Британският съвет. Тя върви още от 2007 г., вече в 29 страни.

Другата се нарича GREAT и целта й е да привлича инвестиции във Великоритания. Премиърлийг е партньор.

Обединеното кралство бе сред страните, призовали Русия да освободи Навални, но той бе вкаран в затвора за три години и половина за нарушаване на наложена условна присъда. Негов приближен разпространи въпросния списък с осем имена. Хората в него са наречени "ключови активисти и бенефициенти на руската клептокрация със значителни активи на Запад".

Говорител на Абрамович е заявил пред Би Би Си, че твърденията на опозиционера са "безпочвени". 

Усманов, който първо имаше значителен дял в "Арсенал", но го продаде на сегашния собственик Стан Кронке (американски милиардер и спортен меценат) и сега негова фирма спонсорира ливърпулския "Евертън", отказва коментар. Висшата лига също се въздържа от изявление.

"Силните думи са едно на ръка, но сега ние имаме нужда от действия", пише Лейла Моран към Рааб и настоява за "бързи решения и прилагане на санкции в бъдеще".

"Футболът и английските клубове са част от британската марка. Те ни помагат да промотираме нашите интереси и ценности в чужбина, продължава тя. - Това сега е подкопано. Ние позволяваме на клубове, близки до руската държава да бъдат част от тези усилия. И нашите междудържавни отношения са отслабени."

Моран иска културните и спортни ценности на Великобритания да бъдат защитени и да се дадат ясни сигнали към съюзниците и Русия в тази насока.

Писмото бе съпроводено от дебат в Камарата на общините на парламента за санкции срещу двамата милиардери. Зам.-министърът на външните работи (с ресор Европа и САЩ) Уенди Мортън коментира, че се разглеждат "всевъзможни опции за бъдещи действия", но не иска да спекулира на този етап. 

Роман Абрамович закупи "Челси" през 2003 г. и го превърна в гранд, спечелил пет титли на Англия от 2005 г. насам. Също толкова пъти Купата на Футболната асоциация, веднъж Шампионската лига и два пъти Лига Европа.

От пролетта на 2018 г. обаче той няма право да стъпва на Острова, тъй като визита му не бе подновена. Тогава се заговори, че ще продаде "Челси", но богаташът опроверга спекулациите чрез директорката на клуба Марина Грановска, която управлява лондонските "сини".

Като начало той замрази плановете за реконструкция на стадион "Стамфорд Бридж", а и чакаше разрешение от общината. То бе издадено миналото лято, но засега не е ясно кога ще стартират строителните дейности - основната причина е COVID-19, твърди клубът. През миналата есен Абрамович даде благословията си "Челси" да пръсне над 200 милиона паунда за нови футболисти, а наскоро уволни треньора Франк Лампард, заменяйки го с Томас Тухел.

През същата 2018 г. Алишер Усманов се раздели с дела си в "Арсенал" - малко над 30 процента. Първоначално той искаше да откупи мажоритарния пакет на Кронке, но американецът отказа. Според "Файненшъл таймс" е предлагал 3,1 милиарда долара, но е получил няколко отказа.

Двамата със Стан Кронке са имали противоречия за инвестициите и управлението на "топчиите". Така стана обратното - богатият янки се сдоби с акциите на родения в Узбекистан бизнесмен. Според Би Би Си - за 600 милиона долара, 557 млн. от които са осигурени с кредит от "Дойче банк". Това развитие не се хареса на феновете на "Арсенал", които не одобряват мениджмънта в лицето на Кронке, притежаващ клубове в четирите големи професионални лиги в САЩ.

След това името на Усманов бе свързвано с други английски клубове. В началото на миналата година той закупи правата върху името на новия стадион на "карамелите" - за 30 милиона паунда. Компанията му USM е рекламодател на "Евертън", а негов племенник влезе в Борда на директорите.