Съветът за сигурност на ООН днес нареди на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да разположи авангард от наблюдатели на режима на прекратяване на огъня в Либия, предаде Франс прес.

„Докато изучават вашата препоръка за изменение на мандата на Мисията на ООН за подкрепа в Либия (Манул), членовете на Съвета за сигурност ви призовават бързо да създадете и разположите авангард в Либия“, казва съветът в писмо до Гутериш, цитирано от агенцията.

Съветът очаква до 45 дни доклад за подготовката, извършена от този екип от наблюдатели, както и неговите практически предложения за изменение на мандата на Манул и за провеждането на операцията по наблюдението, която трябва постепенно да се разшири географски.

В доклад в края на 2020 г. Гутериш препоръча създаването на невъоръжена наблюдателна група, съставена от цивилни и пенсионирани военни от страни на Африканския съюз, Европейския съюз и Арабската лига.

Разполагането на наблюдатели се извършва в съгласие със страните в либийския конфликт.

В доклада си шефът на ООН очерта „основите на развиващ се механизъм на ООН за наблюдение на прекратяването на огъня със седалище в Сирт“, който е родното място на бившия диктатор Муамар Кадафи. Впоследствие операцията за наблюдение ще бъде разширена и в страната.

Авангардът на наблюдателите трябва да включва до 30 души, казаха дипломати пред Франс прес.

Съгласно споразумението, сключено на 23 октомври между воюващите страни, международните наблюдатели ще трябва да контролират прекратяването на огъня, спазвано от есента, и да проверят напускането на наемниците и чуждестранните войници, разположени в Либия.

Според ООН в началото на декември в страната все още е имало 20 000 наемници и чуждестранни войници и оттогава не се забелязват признаци за изтегляне.

Пълководецът от Източна Либия маршал Халифа Хафтар се възползва от подкрепата на Обединените арабски емирства и наемници от Русия, докато войските на Правителството на националното единство със седалище в Триполи получиха получиха подкрепата на турската армия и сирийските бунтовници.

Преговорите в Съвета за сигурност по писмото до Гутериш, тъй като Русия поиска изменения, включително за разполагане на авангарда „в Либия“, а не „в Триполи“, както беше предвидено в първоначален текст.

Това искане - уточни дипломат при условие за анонимност - означава, че Русия настоява за едновременно напускане на страната от турските войски и от руските наемници, а не само от последните.

В края на януари Съединените щати, подкрепени с единодушна декларация на Съвета за сигурност, призоваха „Турция и Русия незабавно да започнат изтеглянето на своите сили“ от Либия.

Воюващите страни отделно водят политически преговори в Женева за създаване на ново единно ръководство на страната с цел провеждане на национални избори на 24 декември.

Либия потъна в хаос след падането на режима на Муамар Кадафи - народен бунт през 2011 г., подкрепен с въздушни удари от международна коалиция, водена от Запада. Страната е обект на оръжейно ембарго, което редовно се нарушава в полза и на двете воюващи в нея фракции.

След неуспеха на офанзива, предприета от маршал Хафтар през април 2019 г. за завладяване на Триполи, след повече от година битка пред портите на столицата двата лагера сключиха примирие в края на 2020 г. Производството на петрол, ключов сектор на икономиката, междувременно преживя подем.