Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел няма да отиде на среща в затвора с осъдения руски опозиционер Алексей Навални, макар да поиска на висок глас освобождаването му.

 „Алексей Навални е в затвора, където не би трябвало да бъде. Ако г-н Борел се беше срещнал с него там, това би дало погрешен сигнал“, каза днес говорителката на Еврокомисията Набила Масрали в отговор на журналистичедки въпрос.

Борел е на тридневно посещение в Москва.

"Призовах за освобождаването на Навални", заяви той на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров.

Самият Лавров не спомена в изложението си нито дума за осъдения опозиционер. Но пък посочи, че Москва смята ЕС за ненадежден партньор.

След няколко удобни въпроса под формата на "вдигната топка" и задълбочаване на тема "Куба" все пак Лавров бе попитан за Навални. И тогава дипломат номер 1 на Москва изля гнева си и върху опозиционера, и върху "двойните стандарти" на Запада, и върху журналистите. А накрая попита присъстващите в залата известен ли им е друг случай, когато някой, претендиращ за ролята на политик, иска от чужди страни да наложат санкции срещу неговата родина.

В употреба влезе и старият съветски виц, че "там също бесят негрите".

ЕС е поискал безпристрастно разследване на отравянето на Навални през лятото, уточни по-късно Борел. Според него едно пълно и прозрачно разследване може да хвърли светлина по въпроса.

Досега нито една страна от ЕС не е внесла своето предложение за нови санкции заради Навални, каза още дипломат номер 1 на Европа. Този въпрос ще бъде обсъден на Съвет „Външни работи“ на 22 февруари, както и през март, когато ще бъдат дискутирани стратегическите двустранни отношения.

Истината за Навални според Лавров

„Затънали сме в тема, която кой знае защо Западът се опитва да измести на заден план, като се съсредоточава върху демонстрациите. Имам предвид установяването на истината за това, което се случи с Навални, кога и къде се случи то“, каза Лавров.

Той повтори позицията на Москва,  че цивилни лекари и в Русия, и в Германия не са намерили нищо, за което се твърди, че е насочено към организма на блогъра. А са го открили германски военни лекари, което казвало много. Резултати от анализа не дават нито Германия, нито Швеция, нито Франция, нито „станалият послушен технически секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)“.

„Това е, меко казано, неучтиво. Такава арогантност от страна на културна Европа ми се струва абсолютно неприемлива и категорично недопустума. Ако партньорите ни смятат, че не е трябвало да получим такава информация, нека тежи на съвестта им“, каза руският външен министър.

Двойните стандарти на ЕС

Сергей Лавров обвърза случая „Наварни“ с проявяваните според него от Запада двойни стандарти при отразяването на демонстрации от двете страни.

Вчера руската страна е предала на Жозеп Борел видеозаписи от разгонването на демонстрации на запад. Руски журналист попита Лавров дали това не му прилича на съветския виц за бесенето на негрите.

Двойните стандарти според външния министър са в това, че когато нещо става в Русия, винаги бива показвана реакцията на руската полиция. А когато стават сблъсъци на запад, се набляга на безчинствата на демонстрантите.

Той припомни снимка от Италия, на която се вижда как една жена е просната на земята от силна водна струя, както и кадри от САЩ, на които камион прегазва протестиращи.

„Нищо от това го няма в Русия“, увери Лавров.

Според него и на Запад се нарушават човешките права, но това се премълчава.

„Не мисля, че по отношение на човешките права трябва да вземаме уроци от някого“, коментира в отговор от Брюксел говорителката на Еврокомисията Набила Масрали.

Жозеп Борел изтъкна, че ЕС винаги е осъждал насилието по целия свят, включително това край Капитолия във Вашингтон.

Що се отнася до санкциите, Москва ги разглежда като вътрешна работа на ЕС:

„Свикнали сме, че ЕС все по-често прибягва към едностранни ограничения, нямащи легитимно основание. И строим живота си, като изхождаме от това, че ЕС е ненадежден партньор.“

Дипломат номер 1 обаче не скри надеждата, че предстоящият през март стратегически обзор на двустранните отношения в Брюксел ще обърне внимание на коренните интереси на ЕС в най-близко съседство. И че затова ще помогнат разговорите с Борел.

Защо Лавров е изумен от журналистите

След това Сергей Лавров се върна към направените в Германия анализи на отравянето на Навални и се обърна към журналистите:

„Изумява ме, че журналистите, които по правило се хващат за доста по-незначителни сюжети и ги правят постоянни в своите статии, най-вече във въпросите си към съответните политици, този път проявяват потресаваща пасивност. Не разбирам причините и се надявам, че все пак неизменната черта на журналистите – любознателността, както и стремежът да се докопат до фактите, ще вземат връх.“

За отношенията Москва-Брюксел и задължението за ненамеса

„Ясно е, че отношенията ни далеч не са като в най-добрите времена, включително заради едностранните нелегитимни рестрикции, които ЕС въвежда под измислени предлози. Казахме им го“, посочи Лавров.

Според него обаче има общи позиции по редица въпроси. А там, където те се разминават, диалогът може да бъде разширен.

„Противоречията ще останат, добре е да се намаляват. Оставаме съседи и ще търсим стабилност на общия ни евразийски континент“, допълни външният министър.

Той още няколко пъти използва геополитическото понятие Евразия.

"Готови сме да обсъдим въпроси, свързани със замислите на ЕС по отношение на постсъветското пространство – Задкавказието, Централна Азия, където Съюзът проявява интерес. Ще разчитаме на това, че законните интереси на Русия по отношение на съседите ще бъдат взети от ЕС под внимание при изграждането на неговата политика по тези направления. Трябва да се договорим за принципи, задължаващи ненамеса в делата на суверенни страни, включително на Западните Балкани и другаде“, продължи първият дипломат на Кремъл.

По-късно, докато отговаряше на въпроси, Лавров заяви, че ЕС сам се е вкарал в капан по отношение на Украйна. И поиска да разбере мнението на Германия и Франция за думите на украинския президент Володимир Зеленски, че не харесва Минските споразумения, но ги изпълнява, защото това е начин за запазване на санкциите срещу Русия.

Борел от своя страна изтъкна, че ЕС е главен търговско-икономически партньор на Русия въпреки сериозно намалелия през последните години стокооборот. Руските студенти са една от най-големите групи получатели на стипендии по програмата „Еразъм+“. А най-много шенгенски визи се издават на граждани на Русия.

Върховният представител Жозеп Борел бе помолен да коментират ареста и делата срещу 7 рускоговорещи журналисти в Латвия и блокирането на 3 рускоезични канала в Украйна.

„Всички страни членки на ЕС действат въз основа на принципа на върховенството на закона и независимостта на съдебната система. Убеден съм, че правосъдието в Латвия в съответствие със задълженията си на държавите от ЕС ще извърши необходимите действия“, отговори той.

Сергей Лавров пък не пропусна да припише още един грях на ЕС:

„Трябва да се разберем какъв свят изграждаме – многополюсен, който да гарантира равенството на всички играчи, или многостранен по название, който обаче се явява прикритие за дела в едностранен ред.
Под този лозунга сега се оказва, че ЕС е идеалът на мултилатерализма (многостранността – б.р.) и всички трябва да го следват. Може би е философски въпрос.“

Ще сближи ли ЕС и Русия ваксината „Спутник“?

Лавров изрази съжаление, че в периода на пандемията „някои сили в ЕС“ се възползвали от темата, за да обвинят Русия в дезинформация. А в действителност Русия показала, че е готова да помага на всички заинтересовани, включително в ЕС, за борба с този вирус.

„Ако наистина искаме да пресечем тези информационни войни, трябва да се разберем с ЕС за създаване на още един канал, за да се основава разговорът на факти, въз основа на които да разгледаме твърденията“, смята министърът.

Той изтъкна като пример готовността на германския канцлер Ангела Меркел за сътрудничество с Москва в тази сфера. И припомни, че от московския епидемиологичен център „Гамалея“ са влезли в контакт с AstraZeneca и обсъждат възможността за производство на комбиниран вариант на ваксината, която да включва положителните страни на всяка от тях.

А Борел поздрави Русия за успешното разработване на „Спутник“ и изтъкна, че това означава повече инструменти за борба с пандемията.