Съветът на ЕС да започне да обсъжда включване на руски представители в новия си санкционен списък след изтичането на 30-дневния срок на ареста на опозиционера Алексей Навални.

Тази възможност е обсъждана днес на Съвет "Външни работи", съобщи след края му българският външен министър Екатерина Захариева. Тя бе в Брюксел на физическа среща с колегите си от страните членки на ЕС.

Мерките няма да бъдат насочени срещу държавата Русия, а само срещу конкретни лица, както предвижда санкционният режим за нарушаване на човешките права, уточни Захариева.

Днес налагането на санкции не е обсъждано. Между страните членки няма съгласие.

„Общото настояване на страните от ЕС е Алексей Навални да бъде освободен. Не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия“, изтъкна Захариева.

Повечето външни министри са били на мнение, че арестът на опозиционер номер 1 в Русия е още един знак за потъващото гражданско общество в страната и за действията на властите да възпират плурализма.

Министрите призоваха върховния представител нва ЕС за външната политика Жозеп Борел да отправи ясен сигнал при предстоящото си посещение в Москва през февруари. То трябва да бъде, че за да има Съюзът конструктивни отношения с Русия, посегателствата срещу опозиционните лидери трябва да престанат.

„Разбира се, бих бил щастлив да се видя с Навални“, отговори Борел на въпрос дали ще постави изрично искането си да се срещне с опозиционера, когато отиде в Москва. 

Той ще се опита да поддържа контакти с руското гражданско общество. Но припомни, че посещението му е по покана на руското правителство. Съвсем естествено обаче при разговорите дипломат номер 1 на ЕС ще иска да обсъди въпроса за Навални.

„Съветът ще действа в зависимост от ситуацията. Ще обсъждаме отношенията ни с Русия през март. Не споделям мнението, че когато нещата са зле, не трябва да говорим помежду си“, каза още Борел.