Толкова голяма интрига със заявка за специално място в историята. Но в толкова трудни времена, в които на понятия като шоу, спектакъл и зрелище са поставени маски, шлемове, дезинфектанти и са дистанцирани от естествения им хабитат - хората. А пък хората предимно си стоят у дома и далеч едни от други. И не им е до забавления.

Как е възможно? На какво ще прилича? Пълна изолирана скука - без познатия блясък и приповдигната атмосфера?

55-ото издание на финала по американски футбол Супербоул - най-гледаното, най-обсъждано и най-комерсиално събитие в САЩ, преминава някак в условията на COVID-19. Невъзможно бе да бъде подминато.

Шампионският трофей "Винс Ломбарди".

 

Мачът е утре - в нощта на неделя срещу понеделник и започва в 01:30 часа наше време на стадион "Реймънд Джеймс" в Тампа, Флорида. Тази година съперници са "Тампа Бей Бъканиърс" и актуалният шампион "Канзас Сити Чийфс". Да, за първи път в историята единият от отборите е домакин. Но не, това не е споменатата в началото голяма интрига.

Тя идва от две имена - Том Брейди и Патрик Махоумс. 43-годишният Брейди е онзи същият куотърбек, който ви се появява най-често, когато стане въпрос за американски футбол (особено в страни като България, където играта не е много популярна). Той е 6-кратен шампион и ще излезе на 10-ия си Супербоул. И двете постижения са рекорди. Но за разлика от предишните девет пъти, когато предвождаше "Ню Инглънд Пейтриътс", вечният Том сега е начело на друг тим. 

Махоумс (вляво) и Брейди по време на онлайн интервю.

 

Срещу него е Патрик Махуомс, който на своите 25 г. би могъл да бъде и син на ветерана. Махоумс е атлет от ново поколение и вече суперзвезда. Списание "Тайм" го постави сред най-влиятелните личности на 2020 г. Куотърбековете не излизат един срещу друг на терена, те са лидери на нападенията, но все пак се приема, че макар и задочна, битката между двамата е определяща за крайния резултат. Кой как ще се справи със своите задължения във времето, в което е на терена? Това е въпросът.

Том Брейди

Даваме му правото да е първи по старшинство, пък и като домакин. Каквото и да кажем за Брейди, ще е малко. Той е считан за най-великия в историята на американския футбол и тази титла напълно му приляга. Бяхме се наслушали на тезата, че Том пасва само в "Ню Инглънд" и едва ли не целият клуб е оформен около него от собственика-милиардер Робърт Крафт и треньора-прагматик Бил Беличик.

Двамата с Брейди невинаги имаха добри отношения, но почти винаги налучкваха рецептата да печелят титли. През миналата година "патриотите" и техният емблематичен №12 решиха да се разделят и "продължат напред".  Ясно бе, че с ерата на "Ню Инглънд" е свършено и че ще отнеме време за преболедуване.

А Брейди бе направо отписан от мнозина. Той отиде в "Тампа Бей" - отбор, завършил предходния сезон с отрицателен баланс победи-загуби. "Пиратите" ликуваха на Супербоул през 2003 г., но оттогава не бяха печелили плейофен мач. До този сезон. Показателите на величието са красноречиви - той е номер 2 по тъчдауни в лигата - 40. Постижение, което е под №2 в кариерата му.

И не е сам в атаката. За да играе със своя приятел и бивш съотборник, на терена се завърна симпатичният здравеняк Роб Гронковски, макар и често преследван от контузии в този нерядко безмилостен спорт. "Тампа Бей" привлече още един любимец на Том - гоненият отвсякъде заради скандално поведение и неподчинение Антонио Браун. И стана интересно.

Каквото и да случи утре, Том Брейди затвори устите на своите недоброжелатели - само за един сезон той успя в още един тим. И няма никакво намерение да се отказва. Ситуацията прилича на тази с Лео Меси и "Барселона".

Брейди е куотърбек от класически тип. Той има може би перфектната биомеханика при подаване на топката, но не е атлетичен, не може да тича бързо, не е грамада от мускули. Зависим е от т. нар. джоб, който офанзивната линия трябва да образува около него и да му осигури тези няколко секунди да изстреля топката към желания "ресийвър" (Гронк, Браун и т.н.), когато се играе с пас по въздуха.

Печеливш тандем - Брейди и Гронковски.

 

Както стана дума и по-горе, като всеки успял човек, Том Брейди е и мразен, отричан. Поне на пръв поглед има перфектния живот - успешна кариера, дълголетие в нея, прекрасно семейство с три деца и съпруга на име Жизел Бюндхен (на някои места по света е известен като "мъжът на Жизел", а не като Брейди куотърбекът), много пари, имение във Флорида със собствено минипристанище...

Том е като "излязъл от списание". На публични места има безупречно поведение - стилно облечен, стегнат, възпитан, никога не напада словесно съперници, не критикува свои и чужди, изтъква тима пред себе си, не се замесва в скандали. Направи успешен бранд за здравословен начин на живот, вадейки на показ своята формула за тренировки, хранене, сън, прекарване на свободното време, начин на мислене... При него няма нищо случайно - като се почне от материите на пижамите, с които той и Жизел спят.

Патрик Махуомс

Той е друго нещо. В много отношения е пълен антипод на Брейди.

Винаги ще се помни начинът, по който направи "Канзас Сити Чийфс" шампион през миналата година - за първи път от 50 лета. Девет минути преди края "вождовете" губеха с 10:20 от много солидния тим на "Сан Франциско Фортинайнърс". В решителен и много критичен момент Патрик поиска от треньора на нападението си рисковано разиграване, наречено "оса".

То се увенча с успех и даде тласък на страхотен обрат, в който "Канзас Сити" записа 21 безответни точки. Махоумс стана най-младият куотърбек, определян за Най-полезен играч на финала и едва вторият афроамериканец на този пост с отличието. 

Той е от хората, който ще запомнят 2020-а с добро - не само заради триумфа на стадиона в Маями. Месеци по-късно подписа нов 10-годишен договор с отбора си, който може да му донесе 503 милиона долара (477 плюс 26 млн. като бонуси). А на 1 септември направи преложение за брак на приятелката си Британи, с която са заедно още от гимназията... на стадиона в Канзас Сити. Двойката очаква дете.

Стилът на игра на Махоумс е определян като "хибриден" от специалистите. Той се чувства отлично в "джоба", ръката му е силна и точна, но като повечето модерни играчи на поста е атлетичен и бърз, често преодолява необходимите ярдове с краката си. И нещо, което се счита за висше изкуство - умее да подава топката в движение, тичайки. Всичко това го прави много труден за неутрализиране, особено ако има ден.

Патрик Махоумс е земен и непринуден. Той е "едно от момчетата" в съблекалнята, а не просто лидер на пиедестал (като Брейди). Детинската усмивка рядко слиза от лицето му, дори когато е най-напрегнато. На публични събития се появява понякога и неглиже - с бейзболна шапка, нахлупена назад. Вероятно винаги ще си остане такъв, независимо че има времето и потенциала да достигнте някои от рекордите на Том Брейди.

Битката

И все пак... Казват, че нападението печели мачове, а защитата печели титли. 55-ият Супербоул няма да направи изключение - и след всичко, казано по-горе.

Отбраната на "Чийфс" има проблеми заради липсата на ключови единици. И все пак тя разчита на идеите на своя главен треньор Стив Сапгньоло, който може да се похвали с това, че два пъти успя да спре Брейди и да му измъкне уж сигурни титли, когато бе наставник в "Ню Йорк Джайънтс".

От другата страна впечатлява начинът, по който "пиратите" се справиха с Аарън Роджърс и неговия "Грийн Бей Пакърс" във финала на Националната конференция, при това като гости.

"Чийфс" е "лек" фаворит на букмейкърите, но силите са много изравнени и сблъсъкът ще се реши от дребни детайли - както обикновено в тази игра. Съперниците се противопоставиха и в редовния сезон, отново в Тампа (на снимката горе). Шампионът спечели с 27:24, след като водеше със 17:0 в началото и 27:10 преди последната четвърт. Опонентът им сега е по-уверен.

Шоуто. А ще има ли?

Това се питат мнозина. Цялата седмица преди Супербоул е един безкраен празник с партита и забавления, но сега не е така. Голям бе контрастът на събитието, наречено "Ден за медиите". В него избрани играчи от двата отбора - звездите, седят пред хилядите акредитирани журналисти и отговарят на въпросите им.

Репортерската работа често отстъпваше пред екстравагантни изпълнения, като напрамер изявите на мексикански репортерки, облечени като булки и т.н. Веднъж Том Брейди получи така предложение за брак. Онзи ден той се огледа и видя, че е сам, а край него е тихо. Оплака се от тази реалност - през смях. Срещата с медиите бе видеоконферентна.

На полувремето ще се изяви изпълнителят The Weekend (долу), известен с песни като Save Your Tears, Blinding Lights, In Your Eyes, The Hills, I Feel It Coming... Разликата е, че на терена този път няма да има публика. Обикновено няколко хиляди фенове на дадена звезда биват допускани до 15-минутното шоу - най-отпред. За атмосфера.

Поне на трибуните ще има атмосфера. Някаква. Ще бъдат допуснати 25 000 зрители, което е малко повече от една трета от капацитета на арената, но пак е нещо. Това ще е най-ниската посещаемост в историята на Големия мач. Първоначално лигата отреди 22 000 билета, но преди дни завиши бройката.

7500 от тези 25 хиляди ще са ваксинирани здравни работници - предимно от щата Флорида. Те няма да плащат за удоволствието да гледат Супербоул наживо.

Част от сезона в НФЛ премина със зрители по трибуните и особено на плейофите се видя, че те спазваха мерките, сядайки на определените места, като само семействата бяха групирани по четирима-петима. Това дава надежди на лигата, но така или иначе за спазване на рестрикциите ще се следи много строго, уверяват организаторите.

Застой при рекламите

Няма как да подминем рекламите, които са част не само от шоуто, но и от бизнеса и културата на финала и този спорт. Заради коронакризата 30 секунди реклама по тв канала CBS струва 5,5 милиона долара. Толкова бе и през 2020 г. Увеличение няма - за първи от икономическата криза преди повече от 10 лета.

И както става ясно, допреди дни CBS още имаше свободни позиции, а това се случва много рядко. Големи рекламодатели решиха да пасуват или да намалят броя на спотовете си. Традиционен партньор на НФЛ като "Бъдуайзер" ще участва символично. А "Кока-Кола", "Пепси" и "Хюндай" пак са на линия. Липсват компании в хранителната промишленост и услугите, но пък личат такива от IT сектора, виртуалните игри и услуги и т.н.

Като PR ход някои заявиха, че насочват бюджети към битката с пандемията и по-конкретно - ваксинирането. Така направи "Бъдуайзер".

Сред дебютантите с реклама на "Супербоул" ще е нашумялата "Робинхуд" на българина Влад Тенев.

Къде да гледате?

В САЩ правата тази година са на CBS. В някои страни "Супербоул" може да се гледа чрез стрийминг платформата DAZN, която излъчва най-вече бокс и някои я познаваме покрай мача Антъни Джошуа - Кубрат Пулев.

Стадионът в Тампа в доброто старо време - с пълни трибуни и хореография на терена.

 

Ако не сте в САЩ и искате да слушате оригиналния коментар на Джим Ненц и бившия играч Тони Ромо, можете заплатите абонамент в сайта на НФЛ за онлайн платформата Game Pass. Лесно е, а качеството е отлично, стига и интернетът ви да е добър.

Във Великобритания - BBC One и Sky Sports. А за всички останали най-лесната възможност е германският канал ProSieben, който е свободен. Някои хващат спортните канали Sport Klub, които излъчват в страните от бивша Югославия. И по един от тях ще върви Супербоул.

Гледайте и вземете страна. Спорът е стар като света - доброто старо срещу дръзкото ново.