„Демократична България“ и „Републиканци за България“ станаха двете политически формации, които първи се регистрираха днес за участие във вота. От 9 ч. Централната избирателна комисия (ЦИК) приема подписките на партиите и коалициите. 

Традицията, установена по времето на Цветан Цветанов като дясната ръка на Бойко Борисов ГЕРБ да се регистрира първа, бе нарушена. Първата регистрация бе на ДБ. Внесените подписи са максимално позволеният брой - 9999. 4 от тях обаче са били електронни, като по думите на един от съпредседателите на ДБ - Христо Иванов, това е било тест за ЦИК.

„Искахме да пробваме дали електронното управление е стигнало до ЦИК. ЦИК не ги прие, така че България здраво стои в 19-и век, в хартиената епоха и това трябва да се промени. Това е цивилизационен скок, който трябва да извършим“, констатира Иванов.

И припомни настояването на коалицията изборната комисия да приеме електронни заявления за отваряне на секции в чужбина.

Електронното управление бе един от приоритетите, посочени днес от Иванов като част от управленската програма на коалицията. Такъв е и съдебната реформа. Има и трети: „отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и Ахмед Доган“.

Лидерът на ДСБ и също съпредседател на ДБ Атанас Атанасов допълни, че формацията ще работи и за реална пазарна икономика.

„Държавата трябва да се оттегли от икономиката, защото в момента живеем в един съвременен социализъм. Във всяка сфера на икономиката държавата е затиснала обществените поръчки и ги раздава на приближени фирми. Оттам идва основният проблем с корупцията. На година се крадат по 10 милиарда лева в България“, изчисли Атанасов.

Веднага след ДБ регистрация получиха и „републиканците“ на Цветанов. По собствените му думи не е изневерил на себе си и формацията, която представлява, се е регистрирала първа - първа от политическите партии, защото „Демократична България“ не е партия, а коалиция. Събраните подписи от РБ били 31 000, което Цветанов изчисли като малко над 1% от гласовете. Внесените - 9999.

Формацията щяла да започне да разгръща кампания в YouTube и Facebook - заради ограниченията, свързани с COVID-19. Все пак предвиждат се и срещи на живо по места - с групи до 15 души.

До седмица стартира онлайн представяне на секторните политики на партията, заяви Цветанов, започвайки със съдебната реформа и темата с българите в чужбина. По думите му съгражданите ни зад граница били дискриминирани заради нежеланието да се направят промени в Изборния кодекс за гласуване по пощата. Нещо, за което от ДБ настояват също - от години.