Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза, съобщиха днес от здравното министерство. Решението е взето от Съвета на Националния ваксинационен щаб.

"По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес", пише в съобщението.

Това е смяна на подхода спрямо ваксинациите с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna - при тях се запазва втората доза, която се поставя съответно 21 и 28 дни след първата. Целта - да е сигурно, че има налични ваксини за повторното инжектиране. Това е и едно от обясненията на властта, че имунизациите у нас се бавят в сравнение с други страни от ЕС в процентно отношение. Стратегията по отношение на първите две ваксини остава непроменена. 

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст. Препоръката идва на фона на това, че в страни от ЕС засега не препоръчват тази ваксина за граждани над 65 години, защото няма достатъчно данни за ефекта.

На заседанието стана ясно, че отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на "Pfizer"/"BioNTech" се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещуCOVID-19 ще се извършва паралелно, припомниха от министерството.

Ваксината на Pfizer/BioNTech - за изборната администрация. Ще има и за журналисти

На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса, смятат здравните власти.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана.

"Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от щаба.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ "Козлодуй", ВиК-дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.