73-ма евродепутати обвиниха в лъжа върховния представител на ЕС за външната политика и поискаха оставката му, съобщи „Политико“.

Повод е скандалното посещението му в Москва от 4 до 6 февруари. Според евродепутатите визитата сериозно е навредила на репутацията на ЕС.

Призивът се съдържа в писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Инициатор е естонският депутат Рихо Терас от Европейската народна партия (ЕНП).

Единственият подписал се под него българин е Александър Йорданов – също от ЕНП (ГЕРБ/СДС). Сред подписалите преобладават представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

„Г-н Борел реши да отиде в Москва по своя собствена инициатива. Това решение показа пренебрежение на престъпленията, извършени от режима на Путин срещу политическите му опоненти, и не бе в съответствие външната политика, основана на ценности. Това бе изострено от факта, че по време на посещението си г-н Борел на няколко пъти не успя да защити интересите на ЕС“, пишат евродепутатите.

Те обвиняват дипломат номер 1 на ЕС, че вместо категорично да осъди ареста на Алексей Навални и да го посети в затвора, той излъгал, че не се говори за санкции заради хвърлянето на опозиционера в затвора.

„Това изявление бе невярно, тъй като няколко страни членки на най-високо ниво призоваха са санкции“, се казва още в писмото.

Депутатите критикуват Борел и за това, че заради Куба е отправил нападки срещу САЩ – главния съюзник на ЕС.

Друг гаф на Борел според подписалите писмото е, че вместо да говори за продължаващата руска намеса в Украйна, той е подкрепил руската ваксина „Спутник V”.

Освен че е накърнил репутацията на ЕС, Борел е нанесъл щети и на службата на върховния преддставител за външната политика.

„Смятаме, че председателят на ЕК трябва да предприеме действия, ако г-н Борел не подаде оставка доброволно“, завършва посланието.

Жозеп Борел търпи сериозни критики заради поведението си в Москва и в медиите. По-рано днес обаче говорител на Урсула Фон дер Лайен обяви, че е подкрепила визитата.