Председателят на енергийната комисия в Народното събрание и един от изявените депутати на ГЕРБ - Валентин Николов, напуска работата си в парламента. Вместо това той ще се кандидатира за член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Новината съобщи лично Николов на своята фейсбук страница. 

"Не, мотивите ми не са , за да се присъединя към друг политически проект или политическо лице...Сега след извървения от мен път: Председател съвета директори на БЕХ, НЕК, АЕЦ, АЕЦ Козлодуй- нови мощности, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, заместник министър в МИЕТ, зам. председател и председател на комисията по енергетика, реших да подам документи за член на съвета на директорите на БЕХ", пише днес Николов. 

По собствените му думи, той иска да сподели опита и контактите си, изградени през годините. Все пак е категоричен, че състезанието не е "с един кон" и той ще се бори с конкуренцията. 

"За всичките години няма човек, към когото да имам негативни чувства. Ако съм сгрешил : ПРОСТЕТЕ!", завършва емоционално Николов. 

Припомняме, че БЕХ се управлява от тричленен Съвет на директорите и кандидатурата на Николов на практика е за директор в дружеството. Заявката му идва само седмица, след като министерството на енергетиката обяви конкурсните процедури за нови директори на БЕХ. Преди шест месеца по собствено желание напусна Жаклин Коен, който бе председател. 

Конкурсното начало в държавните дружества вече трябваше да е факт - по силата на Закона за публичните предприятия, приет в рая на 2019 г. Той бе едно от условията за допускане на България в чакалнята на Еврозоната, като трябва да сложи в ред и да доведе до прозрачност в дружествата с мажоритарно участие на държавата или общините. Конкурсите за нов мениджмънт трябваше да са приключили към ноември м.т. Това, очаквано, не се случи, а от ГЕРБ решиха да удължат сроковете. Така изборът трябва да се случи до края на март. Тоест преди парламентарните избори. 

Неотдавна от ГЕРБ се опитаха да върнат на висшите държавни чиновници правото да са едновременно с това и в управителните органи за публичните предприятия. Това обаче в крайна сметка не мина - управляващите сами се отказаха след негативен медиен отзвук. Една от критиките към властта, докато ремонтираха закона за бордовете на държавните фирми бе, че усължават срока за конкурсите до изборите, а преди това 1 година се стигна за организацията на конкурсите. 

В резултат на оставката следващият в съответната листа на ГЕРБ от изборите през 2017 г. ще трябва да се закълне като народен представител. За да прекара в НС няма и месец - мандатът на 44-ия паламент приключва на 26 март, но се очаква институцията да излезе в "предизборна ваканция" още на 5-и март.