Сепаратистките партии ще са мнозинство и в новия парламент на испанската област Каталуня, сочат екзитполове от днешните избори, цитирани от Ройтерс. и БНР. 

В 135-местния каталунски парламент Републиканската левица получава между 36 и 38 депутатски места, коалицията "Заедно за Каталуния" - между 30 и 33, а крайно левите сепаратисти излъчват още 7 депутати. Тоест - събрани всички заедно сепаратистки настроени партии печелят общо мнозинство. Разочароващо за правителството в Мадрид, фаворизираната от него Социалистическа партия на Каталуня начело със Салвадор Иля печели между 34 и 36 депутатски места и остава зад най-голямата сепаратистка партия.

Въпреки това е важно да се отбележи, че не се очаква обявяване на незавимост, както през 1917г. , което да доведе до временно отнемане на автономията на Каталуня. 

За първи път в каталунския парламент влиза крайнодясната популистка партия Вокс.

Изборният ден започна в 9 и приключи в 20 часа. Заради пандемията активността е с близо 12 % по-малка, засега, от предишните избори през 2017-та година. 

Въпреки по-малкото избиратели отишли до урните, около 350 % повече са решилите да гласуват по пощата. Нямаше сериозни инциденти. 14 200 агенти на различните полицейски части следяха за нормалното протичане на изборите, които за първи път се провеждат не само в училища, но и в църкви, пазари, арената за бикове в Тарагона и дори на стадиона Ноу Камп. 

Целта е да има повече места, за да няма струпване на хора. 

Създадено беше и специално приложение, с което се проследява дали има опашки пред урните или не. 

Всички членове на избирателните комисии бяха тествани предварително за коронавирус и само 0.38 % от тях се оказаха положителни. 

Най-много са гласувалите в Жирона /24,18% /, следвана от Леида (24,17%), Тарагона (22,69%) и Барселона (22,5%). Кметът на Барселона Ада Колау призова гражданите да отидат до урните, за да има "силно и ляво” правителство, което да изведе региона от настоящата здравна, социална и икономическа криза.