В телефонно обаждане специалната пратеничка на ООН в Мианма Кристин Шранер Бургенер предупредила висшестоящ представител на военната хунта, че „правото на мирни събрания трябва да бъде напълно спазено“ и че „всяка форма на твърда реакция вероятно ще има тежки последици“.

Достъпът до интернет в Мианма беше възстановен във вторник сутринта, след като беше прекъснат за втора нощ. Хунтата редовно блокира мрежата, за да се опита да потуши недоволството след преврата от 1 февруари. Специалната пратеничка подчерта, че изключването на интернет „подкопава основните демократични принципи“. 

Във вторник сутринта малки групички от протестиращи започнаха да се събират, предаде Ройтерс. Те призовават държавните служители да се присъединят към движението за гражданско неподчинение в главния град Янгон.

Присъствието на военните нараства. На много стратегически места войниците са заменили полицията. В Янгон са забелязани осемколесни бронирани превозни средства, които се опитват да се ориентират в пиковия трафик, като понякога са заобикаляни от автомобили, които бибиткат в протест срещу преврата.

В понеделник протестите бяха съсредоточени върху сградата на централната банка, посолствата на САЩ и Китай и централата на Националната лига за демокрация (НЛД) на доскорошната лидерка Аун Сан Су Чжи. Има данни, че силите за сигурност са изстрелвали гумени куршуми, за да разпръснат тълпите.

По-рано военните власти обявиха строги наказания за онези, които се противопоставят на лидерите на преврата. В изявление, публикувано във  военен уебсайт в понеделник, се казва, че хората, които пречат на силите за сигурност да изпълняват задълженията си, могат да получат 20 години затвор, докато тези, за които се установи, че предизвикват страх или безпокойство в обществото, могат да бъдат затворени за срок от три до седем години.

В събота военното правителство си даде правомощията да извършва обиски и да задържа хора за повече от 24 часа без решение на съда.
Хунтата също така нарежда на журналистите да не описват настоящата обстановка в Мианма като преврат.

Военните съобщават, че са свалили избраните лидери, включително Аун Сан Су Чжи, поради предполагаеми измами на изборите през ноември, които НЛД спечели убедително. Не са предоставени никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения.