Ветото на президента върху промените в НПК, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния покурор (придобил популярност като надглавен прокурор), не мина в правна комисия.

Представителите на ГЕRБ и "Обединени патриоти" подкрепиха отново закона и отхвърлиха ветото. За да бъде отхвърлено окончателно, законът трябва да бъде подкрепен в пленарната зала от поне 121 депутати. ГЕРБ и "Обединение патриоти" имат общо 116. Но винаги разчитат на тези на "Воля".

От ГЕРБ не споделят мотивите на ветото, обясни Красимир Ципов (ГЕРБ). Той заяви, че разследващият главния прокурор не е с приравнен статут на обвинител номер едно. Ципов е убеден, че има достатъчно гаранции за това, че проурорът по разследването ще е независим.

Крум Зарков (БСП) заяви че в предложенията на ГЕРБ няма логика. Според него проблемите в съдебната система няма да се решат с въвеждането на "екстравагантни фигури".

Християн Митев (ОП) заяви, че ветото на президента дори не е мотивирано.

Според приетите текстове от парламента разследването на главния прокурор или негов заместник се извършва от прокурор по разследването.

Той може да възлага отделни действия на следовател от Специализираната прокуратура. Отказите да бъде образувано разследване срещу главния прокурор могат да се обжалват пред Специализирания съд.

Разследващият прокурор трябва да бъде избран до 3 месеца след влизането в сила на промените. Той е част от прокуратурата. Предложения могат да правят шестима членове на ВСС или кандидат за заемане на длъжността да се "самономинира". Разследващият прокурор се избира с мандат от 5 години, без право на втори мандат. Избира се с не по-малко от 15 гласа от пленума на ВСС. Ако никой не ги събере, следва балотаж между първите двама.

Във ветото си президентът изтъкна, че тези промени не предлагат справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, смята държавният глава.

В своите мотиви президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.