Бившият спортен министър на Централноафриканската република (ЦАР) и ръководител на футболната федерация на страната ще бъде съден за военни престъпления пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Патрис-Едуар Нгайсона, който в бивш ръководител на радикалната християнска групировка „Антибалака“, е обвиняван и в извършване на престъпления срещу човечеството при координирането на нападения срещу мюсюлманското население на страната през 2013-2014 година, предаде Би Би Си.

Бившата френска колония потъна в хаос през 2013 г., когато мюсюлманските бунтовници от групата „Селека“ завзеха властта в държавата с преобладаващо християнско население.

Група от предимно християнски милиции, наречена „Антибалака“, се надигна, за да се противопостави на „Селека“, след като тогавашният президент Франсоа Бозизе беше свален. Хиляди бяха убити в последващи сблъсъци, а ООН заяви, че над един милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Кой е Патрис-Едуар Нгайсона?

В миналото Патрис-Едуар Нгайсона се бе провъзгласил за политически координатор на въоръжените формирования „Антибалака“. В тази роля според МНС той е организирал убийства, изтезания и вербуване на деца войници.

През 2015 г. на Нгайсона бе забранено да се кандидатира за президент на ЦАР поради предполагаемата му роля в зверствата, за които той отказва да поеме отговорност.

Той е бивш ръководител на футболната федерация на ЦАР и за кратко е бил спортен министър, преди да бъде избран за представител в „Африканската футболна конфедерация“ през февруари 2018 г.

Назначаването му беше критикувано от няколко правозащитни групи.

„Ако твърденията бяха верни, нямаше да бъда тук днес“, каза Нгайсона по това време пред агенция Франс прес. „Не смесвам политиката и спорта - всичко, което направих, беше за доброто на моята страна,“ добави той.

Френските власти го арестуваха през декември 2018 г. и го ескортираха до Хага през януари 2019 г.

Кой е Алфред Йекатом?

Компания на Нгайсона на подсъдимата скамейка ще прави Алфред Йекатом, по прякор Рамбо. Според МНС Йекатом е отговорен за убийства, изтезания, нападения над цивилни и използване на деца бойци като бивш лидер на милицията на „Антибалака“.

Също като Нгайсона той отрича обвиненията.

Йекатом е избран за депутат през 2016 г. въпреки наложените санкции от ООН срещу него.

Той е арестуван през октомври 2018 г., след като влиза в спор с депутат, стреля с пистолет в залата на парламента на ЦАР и бяга. Екстрадицията му в МНС бе първата в историята на африканската държава.

Какво се случва в ЦАР сега?

Въпреки арестите на двамата бивши военни главатари страната е затънала в хаос. Бившият президент Франсоа Бозизе, който се завърна от изгнание през 2019 г., е обвиняван, че стои зад последната криза в богатата на полезни изкопаеми държава, след като Конституционният съд реши да му забрани да участва на изборите през декември 2020 г.

Коалиция от бунтовници, за които се смята, че са в топли отношения с Бозизе, са завзели огромни части от страната и заплашват да влязат в столицата Банги. Бозизе отрича да има връзки с бойците. Те отказват да приемат победителя на изборите Фостен-Аршанж Туадера за легитимен президент на ЦАР и настояват за повторно гласуване.

Най-малко 12 000 миротворци на ООН заедно с войски от Руанда, руски и френски войници, подкрепят правителствените сили, но тяхното присъствие не е в състояние да спре хилядите цивилни жители, които бягат от страната. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи през януари, че около 92 000 бежанци са преминали в Демократична република Конго, а повече от 13 000 са преминали в Камерун, Чад и Конго-Бразавил. Хиляди са разселени и в рамките на ЦАР.