Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френското Национално събрание (долната камара на парламента) прие с голямо мнозинство на първо четене законопроект, "укрепващ принципите на Републиката" и насочен главно срещу радикалния ислям, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При необходими 250 гласа, за да има мнозинство, в подкрепа на текста гласуваха 348 депутати.

Законопроектът за борба с радикалния ислям се ползва със силната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон. От 2015 г. насам Франция е мишена на множество джихадистки атентати.

Целта на законодателната мярка е противодействието на засилващия се ислямизъм във Франция, който според правителството заплашва националното единство, посочва Ройтерс.

В законопроекта не се споменава конкретна религия, но той преследва практики като браковете по принуда и тестовете за девственост. Предвиждат се строги мерки срещу лица, пропагандиращи насилие в интернет, като и по-стриктно наблюдение върху религиозни сдружения и по-строги ограничения за обучението на деца извън официалните училища.

Във Франция живеят около 5 милиона мюсюлмани, като много от тях с алжирски корени или са потомци на имигранти от други бивши френски колонии.

През последните години в страната имаше вълна от нападения на войнствени ислямисти и прояви на религиозен фанатизъм. Темите за френската идентичност и вътрешната сигурност ще бъдат основни за президентските избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.