Външните министри на САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Италия публикуваха съвместно изявление, в което призоваха да се разследва ракетното нападение в Северен Ирак по американска военновъздушна база, при което загина цивилен подизпълнител и бе ранен американски военнослужещ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Заедно нашите правителства ще подкрепят разследването на правителството на Ирак на това нападение, за да се потърси сметка на онези, които са отговорни за него", се казва в изявлението на Антъни Блинкън, Жан-Ив Льо Дриан, Хайко Маас, Доминик Рааб и Луиджи Ди Майо.

Иракският премиер Мустафа ал Казими увери по телефона американския държавен секретар, че целта на нападението е била да се породи хаос в страната. Представителката на ООН в Ирак Жанин Хенис-Плашерт разкритикува атаката и я нарече "сериозна заплаха за стабилността на страната".

Отговорност за нападението пое малко известна група, която някои иракски представители свързват с Иран. Тя се нарича "Аулия ад Дам" ("Пазители на кръвта"). Иран категорично отхвърли твърденията, че е замесен в обстрела, съобщи Франс прес. 

За първи път от два месеца подобен обстрел взима на прицел западни военни или дипломатически обекти в Ирак. Последната подобна атака е от средата на декември, когато ракети паднаха близо до американското посолство в Багдад.

В нападението, насочено срещу военен комплекс в пределите на летището в Ербил, бяха ранени и няколко иракчани и чужденци. В комплекса са разположени чужди сили, които са част от международната коалиция, ръководена от САЩ, която подкрепя Ирак в борбата срещу джихадистите.
Ракетите поразиха и жилищни райони, като раниха петима цивилни.