Първото в света изследване, при което доброволци ще бъдат умишлено заразени с коронавируса, ще започне във Великобритания в рамките на месец. Вече има одобрение от органите, които следят за етичната страна на проучването, съобщава „Гардиън“. Набират се доброволци.

Изследването ще включва 90 внимателно подбрани, здрави пълнолетни хора на възраст между 18 и 30 години, които ще бъдат изложени на COVID-19 в безопасна и контролирана среда.

Първоначалната цел на изследването е да се установи минималното количество вирус, което води до причиняване на инфекция, да се изпита имунният отговор на организма и да се проследи как вирусът се предава от човек на човек.

Участниците ще бъдат под непрекъснато наблюдение от лекари и учени. Екипът на проучването уточнява, че вирусът ще бъде от варианта, който циркулираше във Великобритания миналата година, а не от новите версии.

Надеждите са, че изпитанието ще помогне на лекарите да разбират по-добре коронавируса, както и ще се научи повече за имунния отговор, който е необходим, за да се създаде защита срещу заразата, и да се помогне за подобряването на ваксините и на работата по създаване на лекарство срещу COVID-19. 

Британското правителство е дало 33, 6 млн. паунда за проучването. След първия етап на изследването ще има следващ, при който ваксинирани хора ще бъдат изложени на вируса.

Подобен тип изследвания не са нови. Този подход е играл важна роля при създаването на лечение за други болести - от холера до грип.

„Търсим доброволци между 18 и 30 години, които да ни помогнат да разберем как вирусът инфектира хората и как се предава между тях“, съобщи ръководителят на проучването д-р Крис Чуи от „Импириъл колидж“ в Лондон.