Американският президент Барак Обама е подписал тайна заповед, с която разрешава по-широки военни операции на американските военни в Афганистан през 2015 г., съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от световните агенции. Решението е било взето по време на среща на Обама със съветниците му по националната сигурност.

Така американските военни, които ще останат в Афганистан, получават възможност за директна роля в сраженията. Новото решение на президента позволява на американските сили да извършват операции срещу талибаните и други бунтовнически групи, представляващи заплаха за американските военни или за афганистанското правителство. САЩ ще могат и да извършват въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили по време на бойни мисии. Заповедта дава също така възможност на американските военни от време на време да придружават афганистанските военни в операции срещу талибаните.

През май т.г. Обама заяви, че американските военни няма да имат бойна роля в Афганистан през 2015 г., припомня Ройтерс. Предвиждаше се в Афганистан да останат 9800 американски военни, които ще обучават афганистанските си колеги и ще преследват единствено "останките" от Ал Каида.

"Ню Йорк таймс" не пояснява дали новото решение означава количествено увеличаване на американския контингент, който ще останат в Афганистан идната година, посочва Ройтерс. Според Асошиейтед прес решението няма да доведе до увеличаване на военното присъствие на САЩ в страната.