САЩ са готови да преговарят с Иран за това и двете страни да се върнат към спазване на условията на ядрената сделка от 2015 г., чиято цел е да възпре Иран от разработване на ядрено оръжие, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън пред колегите си от Франция Великобритания и Германия, по време на видеоконферентна среща, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън е казал на външните министри от европейската Тройка, участваща в споразумението, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), че правителството на американския президент Джо Байдън ще се върне в сделката, ако Иран започне отново изцяло да я спазва.

"Държавният секретар Блинкън потвърди, че както е казал президента Байдън, ако Иран се върне към стриктно изпълнение на задълженията си по сделката, САЩ ще направят същото и са готови да започнат разговори с Техеран за постигане на тази цел", се казва в съвместно изявление на първите дипломати на САЩ и европейската Тройка.

САЩ са изразили готовност на преговарят с Иран на съвместна среща във формат 5+1, съставен от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, заяви френски дипломатически източник.

Същевременно, ако Иран предприеме действия за анулиране на допълнителния протокол, който позволява на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да извършва инспекции на ирански ядрени обекти с кратко предизвестие, ще последва "твърда реакция", допълни същият източник.

Иран поставя като предусловие за преговорите САЩ да вдигнат санкциите срещу ислямската република, които администрацията на Доналд Тръмп възстанови, изтегляйки страната си от ядреното споразумение  през 2018 г.

През изминалата година Иран увеличи производството на обогатен уран над разрешените от сделката нива и получените количества вече надвишават почти 10 пъти позволеното от споразумението. 

Освен това Техеран възстанови работата в ядрени обекти, чиито функции бяха ограничени и стесни достъпа на инспекторите на МААЕ до недекларираните си ядрени обекти. Ислямската република произведе и уранов метал, който се използва като компонент на евентуално ядрено оръжие.

Всички тези стъпки са съпроводени с демонстрации на сила - военноморски, ракетни и сухопътни учения от края на миналата и началото на тази година. Наблюдатели виждат дългата ръка на Техеран и в неотдавнашното ракетно нападение от неизвестна досега въоръжена групировка срещу американска военна база край Ербил в северен Ирак, което взе една жертва.

Отзвукът

Британският в. "Гардиън", цитиран от БТА, отбелязва, че във Вашингтон са се съгласили да участват в многостранни преговори с Иран, чийто домакин да бъде Евросъюзът.

Изданието посочва, че иранското ръководство е дало знак за готовност въпросът за първата крачка да бъде решен чрез договаряне на постепенен подход на принципа "съгласие за съгласие", тоест двете страни да правят успоредно стъпките.

Байдън се отрече от Тръмп за Иран, готов е за преговори по ядреното споразумение, гласи заглавието на "Индипендънт".

Вестникът пише, че обявеното решение на американското правителство да участва в подобни преговори представлява рязко отхвърляне на "кампанията на максимален натиск" на президента Доналд Тръмп, чиято цел беше Ислямската република да бъде изолирана.

Изданието отбелязва, че САЩ са предприели незабавно и две други стъпки в ООН, целящи връщане към политиката отпреди Тръмп да излезе от споразумението през 2018 г. - отказ от искането на Вашингтон Обединените нации да наложат санкции на Иран и облекчаване на строгите ограничения за пътуване на иранските дипломати до централата на ООН.

Изданието обръща внимание и на факта, че обявените от правителството на Байдън стъпки са били анонсирани ден преди неговите планирани речи пред лидерите от Г-7 и на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според "Вашингтон пост" засега не е ясно дали Иран ще приеме поканата за преговори. Вестникът се позовава на три неназовани официални лица, запознати с вътрешните обсъждания там. Техеран вероятно ще приеме, пише изданието, но предпочитаният формат от Иран е преговори с ЕС, при които САЩ да бъдат със статут на гост или наблюдател, а не преки преговори с Америка.

"Вашингтон пост" допълва по темата, че това е първата голяма стъпка към възстановяването на споразумението, а самите преговори биха били първата значителна дипломация с Иран от повече от четири години.

Според цитирани от "Уолстрийт джърнъл" американски официални лица и висши дипломати обаче е възможно да има обсъждания между САЩ и Иран по ядрения въпрос още през следващите седмици.