Австралия не е "уплашена" от решението на "Фейсбук" да я "махне от приятели". Това обяви в профила си в социалната мрежа премиерът Скот Морисън.

"Решението на "Фейсбук" да махне Австралия от приятели, да прекъсне основните информационни услуги за здравните и спешните служби, бе точно толкова арогантно, колкото и разочароващо. Тези действия само потвърждават опасенията, които все по-голям брой държави изразяват относно поведението на големите технологични компании, които смятат, че са по-големи от правителствата и че правилата не трябва да се прилагат за тях. Може да променят света, но това не означава, че го управляват".

Той допълва в поста си, че е провел "разговори с лидери на други нации" по казуса и уверява, че ще продължи да настоява да се приемат законите, които ще принудят "Фейсбук" да плаща за съдържанието, което се публикува на платформата. 

Вчера технологичният гигант премахна достъпа на новинарски материали на територията на континента. Австралийските издатели не могат да споделят или публикуват каквото и да е съдържание на платформата. Новините от международни медии не са достъпни за потребителите от континента.

Форсмажорните действия на компанията идват дни преди в австралийския парламент да се гласува закон, който ще задължи "Фейсбук" и "Гугъл" да сключват търговски сделки с новинарски бюра, чиито връзки насочват трафика към техните платформи, или ще бъдат подложени на принудителен арбитраж, за да се договори цена.

От "Гугъл" изглежда са готови да се съобразят с промяната на играта. В сряда вечерта стана ясно, че търсачката се е споразумяла с медийния конгломерат "Нюз Корп" на Рупърт Мърдок.

Правителството на Австралия обяснява, че целта на мерките е да се изравни балансът на силите между технологичните фирми и затруднените издатели, които са загубили значителни приходи от реклама през последното десетилетие.

Твърдите действия на "Фейсбук" бяха критикувани и защото под блокадата попаднаха правителствени страници, включително на здравни институции, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която оповестява данни за бедствията в страната. Блокирани бяха и някои страници на полицията, НПО-та, фирми и благотворителни организации.