Вече в три болници в столицата са налице пунктове за ваксинация, които приемат абсолютно всеки. Това стана, след като днес Военно-медицинска академия и УМБАЛ "Св. Анна" отвориха пунктове, ден след като УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" направи същото.

Всички три болници имат от ваксината на AstraZeneca, но очакват дози и от другите две одобрени ваксини - на Pfizer и Moderna.

В УМБАЛ "Св. Анна" пунктът се намира в Триажния център (в двора) на болницата и ще бъде на разположение на всички желаещи да се ваксинират от 08.00 ч. до 17.00 ч., включително и през почивните дни.

В "Пирогов" са налице 5 пункта, които работят от 08.00 ч. до 17.30 ч. 

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски пък днес лично ваксинира част от желаещите, дошли в болницата.

"От вчера има разрешение от министър-председателя да се стартира вече и четвърта и масовата ваксинация, така че все още пристигащите за ваксина са от записаните в трета група и във втора група, но не връщаме нито един друг гражданин. Тук са 10 точки, от понеделник разкриваме още 10 точки", каза той пред БНТ.

Както става ясно от фейсбук страницата на ВМА, останалата част от деня пък се превърна в истински звезден пърформънс с любимци от екрана, които доброволно си поставиха имунизация.

От здравното заведение написаха:

И ТЕАТЪРЪТ СЕ ВАКСИНИРА
Артисти и работещи в столичните театри избраха да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от екипите на Военномедицинска академия (ВМА).
Любимците на няколко поколения българи споделиха в един глас, че не са се замисляли дали да се ваксинират срещу коварното заболяване, защото искат да се върнат към нормалния си начин на живот и контакт с публиката.

Те призоваха своите фенове да последват примера им, защото по този начин те спасяват не само собствения си живот, но защитават и хората от тяхното обкръжение.

#СпасявамеЖивоти

Масовата ваксинация стартира още вчера в "Пирогов", но малко граждани бяха разбрали това. Още в четвъртък болницата бе съобщила на сайта си за тридневна масова ваксинация, но часове по-късно свали съобщението, а пред Клуб Z от отдел "Връзки с обществеността" на болницата съобщиха, че чакат заповед от Министерство на здравеопазването.

Такава не дойде - вместо това от Националния оперативен щаб още обясняваха как сега трябва да започва 4-та фаза, при която се ваксинират хората над 65 години и тези с хронични заболявания. Едва в петък на заседанието на Министерски съвет Борисов обяви, че трябва да има зелени коридори за всеки желаещ да се ваксинира. Едва 30% от хората, записани в предишните фази на ваксината, са идвали за инжекцията.

Хронично болните трябва да носят епикриза, а останалите граждани - лична карта, като всички трябва да попълнят на място бланка за информирано съгласие.