От 1000 до 5000 лв. глоба - това е административното наказание, което ще бъде наложено на служителите, забавили преписките за премахването на обектите в столичния район "Триадица". Ток от кабел, който е захванвал един от тях, доведе до смъртта на 16-годишно момче.

Това стана ясно от думи на главния архитект на града Здравко Здравков в общинската Комисия по устройство на територията, която днес проведе изслушване по повод инцидента.

В него освен Здравков участваше и кметът на района Димитър Божилов, представители на Столичния инспекторат, но не и представители на ЧЕЗ - компанията, осигурила ток до незаконен обект на базата на служебна бележка.

Това е и въпросната служебна бележка. Подписал я е не арх. Иван Шишков, а упълномощено лице, но районният главен архитект вече подаде оставка.

Здравков отново мина през всички детайли за статута на обектите пред болница "Св. Иван Рилски", като отбеляза, че най-вероятно кабелът, причинил инцидента, е захранващият с електричество обект "Орехчето". Павилионът де юре е на територията на болницата. 

Въпросният обект се сдобива на няколко пъти с договор за електроснабдяване от ЧЕЗ (заради смяна на собственици той се преподписва), въпреки факта, че няма документ за експлоатация, а само служебна бележка. Забележително е, че изискването, освен посочето в ЗУТ, е повторено и в договора, който от ЧЕЗ са подписали с всеки един от собствениците.

Нередност с обекта се установява през април 2018 г., издава се констативен акт, изпратен до направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. От болницата отправят запитване към арх. Иван Несторов от Дирекцията за национален строителен контрол с въпрос - какво да направят, за да бъде обектът в съответствие със законовите изисквания.

"Такава процедура по узаконяване на незаконен обект няма", коментира Здравков.

Преписката е препратена и към главния архитект на "Триадица" - след констативния акт. ДНСК я връща с нареждане - администрацията на района да извърши проверка на място, да уведоми засегнатите лица и да образува нужните административни производства. Проверката е извършена.

Това става през май същата година. Резултатите от проверката са изпранети в дирекция "Архитектура и градоустройство", но в средата на юни директорът й арх. Влади Калинов връща документите заради сбъркано правно основание - сгрешен член от нормативния акт, на който се позовават. 

До този момент няма върната корекция. Тук Здравков посочи, че длъжностните лица, отговорни за това, ще бъдат наказани с 1000 до 5000 лв. глоба по ЗУТ.

"Аз контрол трябва да упражнявам, но като отсрещната страна не реагира, следващият ми ход какъв е - да отида там с тоягата?", коментира Здравков, като отбеляза, че са пращани поредица от писма.

Не стана ясно обаче защо след години забавяне главният архитект не е направил това, което определя сега като наказание - глоба на въпросните служители.

Кметът на район "Триадица" - Димитър Божилов от "Демократична България" - пък повтори изводите на проверката от неговия екип. И даде обяснение какво е станало с въпросните преписки.

"Лицето, водило преписката, е излязло в отпуска по майчинство 2 седмици преди встъпването ми в длъжност. Началникът на  отдела беше в болнични дълго време с тежко заболяване, физически се е явил на работа едва след втората вълна на COVID-19, тъй като здравословното му състояние не позволяваше по-рано", обясни районният кмет (той встъпва в длъжност през есента на 2019 г.)

По думите му се разбра, че въпросната дама, водила преписката, така и не се е върнала на работа след майчинството си.

Той подчерта, че "Орехчето" технически не се намира на общинска собственост и район "Триадица" никога не е издавал разрешение за този павилион.

"По никакъв начин в момента не искам да насочвам отговорност или да прехвърлям топката към друга институция. Районът се старае и се опитва да администрира и поддържа абсолютно всички обекти, които се намират на неговата територия. Територията не е малка, строителството е доста интензивно. Отделът се състои от трима души, които трябва да правят оглеждания на терен и да отговарят на писма", добави Божилов.

От Столичния инспекторат само констатираха, че носят отговорност единствено към мобилния обект в района - щанд за палачинки. Те нямали компетенции да проверяват обекти по реда на ЗУТ.