Скандал в парламента - на тема ваксинация и трябва и може ли България да си поръча от руската ваксина "Спутник V" срещу коронавирус или не може. Поводът - лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще настоява Народното събрание да задължи правителството да започне двустранни претовори с Москва за доставки - по примера на Унгария на десния Виктор Орбан. А шефката на ГЕРБ в парламента я обвини в лобизъм и опит да накара властта да "наруши европейското законодателство". 

Темата "руски ваксини" в публичната дискусия тръгна от сутринта днес -  след като вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред бТВ, че България е готова да преговаря за "Спутник V" - ако има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Според Русия документи за това са подадени. Според агенцията - не са. 

Темата в Народното събрание поде Нинова. След разбор на действията на властта по повод ваксинациите - определени от опозиционната лидерка като "хаос" заради неспазване на правителствения план - отваряне и затваряне на "зелени коридори", измиване на ръцете на правителството с европейски решения и забавени доставки от производителите на ваксини, с които ЕК има договори, тя обяви:

"Поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание решение да се търсят допълнителни възможности за България като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V", както направиха Унгария, Израел и Словения"

По думите й "смели държавници в Европа и света не се скриха зад чужди решения и поеха лична отговорност пред народите си. Нищо подобно не може да очакваме от нашия премиер, разбира се". Затова и БСП ще иска парламентът да го задължи да започне преговори за "Спутник V". Ако проекторешението не влезе в дневния ред до 5 март, когато депутатите трябва да излязат в "предизборна ваканция", социалистите ще искат свикване на извънредно заседание на парламента. Имат това право по правилник. 

Припомняме, че дясното правителство на Виктор Орбан в Унгария реши да доставя руската ваксина, въпреки липсата на одобрение от европейските лекарствени регулатори на препарата. Държавата Израел - според публичната информация - не ползва този препарат, а част от одобрените и в Европа, но излязоха публикации, че е закупила дози за Сирия - които търгува в замяна на свободата на израелска военнопленничка.

 
В отговор на декларацията на БСП  - председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова произнесе пламенна контрадекларация. 

Първо нападна Нинова как дошла в Народното събрание за "кратък гастрол в пленарната зала да прочете декларация". Последва и втора атака - този път с обвинение в лобизъм: 

"Твърдението ви, че сте против лобизма, търпи пълен крах. Нинова лобира за един учебник, сега за една ваксина... На всички е известно, че делата са по-важни от думите. Призовавам гражданите да се позоват на максимата "по делата ще ги познаете".

Третото обвинение към БСП бе, че страда от "тежка липса на експертиза". Според Дариткова левицата не може да иска Народното събрание да задължава премиера Борисов какво да върши правителството (всъщност - може, това е едно от правомощията на Народното събрание - б.р.).

Според Дариткова обаче БСП иска да задължи Министерския съвет да наруши "действащото законодателство". И цитира европейски реграмент, който, по думите й - предвижда централизирана процедура за разрешаване на употреба на медикаменки, като тя е задължителна за определени продукти, сред които и препаратите за превенция и лечение на заболявания. Въпросната процедура предвижда одобрение на препаратите първо от Европейската агенция по лекарствата, а след това от ЕК. 

Всъщност по отношение и на ваксините, всяка страна членка е свободна да вземе решение кои препарати да използва в рамките на вътрешния си пазар и кои не. И за това решение не е нужно общоевропейско одобрение. Именно на това основание правителството на Орбан си позволи да поръча "Спутник V". А позицията на ЕК по въпроса бе, че това може да се случва, но на "собствена отговорност" на страните. И издаденото от тях одобрение за използването на ваксините ще важи само на техните територии, а не в целия ЕВропейски съюз.

А сблъсъкът по темата очевидно ще продължи с оглед на заявката на Нинова.