Правим планове, а се оказва, че си правим сметката без кръчмаря.

До подобен извод стигна в петък здравният министър Костадин Ангелов във Варна. Той продължи от вчера темата за намалените от "АстраЗенека" количества на доставки на ваксината срещу COVID-19. На брифинга на здравните власти в четвъртък Ангелов в гневен тон обвини компанията, че не си спазва ангажиментите, и обяви, че "не иска учтивости, а ваксини".

"Този тип корпоративни реакции ме дразнят"

Днес той внесе известна яснота в изсипаните вчера числа за договореностите.

"От къде идва моето разочарование? В края на м. г. попълнихме форма за поръчка от 4,5 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека", които трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца... Първия месец трябваше да имаме 451 832 дози.

В края на януари "АстраЗенека" информира, че ще намали доставките си за първото тримесечие с 60 на сто. Това означава, че ние ще получим дози на 7 февруари - 48 хил., на 14 февруари - 74 хил., на 28 февруари -139 126. Общо 261 хил. дози.

На 15 февруари "АстраЗенека" изпрати на ЕК разпределението на доставките, от което се виждаше, че на 26 февруари ще тръгнат към България 87 хил. дози, на 28 февруари - 54 хил., или общо 260 хил. дози за февруари.

На 22 февруари обаче получихме нова актуализация, че България ще получи само пратка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на март", каза Ангелов.

После добави, че това бил поводът за вчерашната му реакция. 

"Няма да позволя независимо колко е голяма компанията, независимо от всички съвети, които ми дават, че могат да започнат в медиите да ми правят кампания..., нека правят каквото искат... Аз съм бил директор на болница, решавал съм проблемите. Когато има проблем, най-важно е своевременното решение. Такъв тип корпоративни реакции ме дразнят. Обяснения как мислят за нас, колко работят активно, как правят всичко възможно....", запази нападателният тон и днес здравният министър.

 
Намалените доставки от "АстраЗенека" проваляли плановете на здравните власти.
 
"Ние сме си направили планове. РЗИ-тата чакат, личните лекари чакат, ваксинационните центрове чакат, линейките чакат, има подадени заявления от втора фаза, от трета фаза, организирани, хора, групи. Ние не можем да поемаме ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Правим едни планове, но както се казва, правим си сметка без кръчмаря", добави той.

Какъв е план Б

След което разясни, че имало план Б за набавяне на ваксини от други компании.

"План Б, за който говорят всички, е следният:

Допълнителни количества от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" от 1 млн. дози, които ще дойдат от март до юни. Договорили сме и 480 хил. на "Модерна", които ще дойдат от март до юни", продължи Ангелов.

Темата за ваксините обаче не трябвало да се използва политически, оплака се той.

"Много ми е неприятно, че тази тема започва да се експлоатира политически. Това е за мен изключително, дори безотговорно поведение. Да използваш страха на хората и да го малтретираш в публичното пространство като очакваш да получиш политически дивиденти, съжалявам не го разбирам."

В коментар на твърдения на Мая Манолова, която във фейсбук публикация прави връзка между неблагополучията с изпълнението на ангажиментите за ваксините и родствените отношения на изпълнителката директорка на "АстраЗенека" за България и евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел, Ангелов каза, че Манолова още от времето, когато бил директор на "Александровска" правела изказвания, които "се доближават слабо до истината".

"Изборите идват, всеки има право да си прави кампанията, но нека не говорим лъжи", добави той.

По отношение на  темповете на имунизиране на изборната администрация, Ангелов отчете, че от "ЦИК са имунизирани, РИК са имунизирани, "Информационно обслужване" са имунизирани, както и общинските администрации, които участват, също ще бъдат ваксинирани навреме". "Осъществяваме този контрол и тази организация е направена", добави той.

За руската ваксина

Здравният министър отговори и на въпрос за руската ваксина "Спутник V". Сутринта в тв участие вицепремиерът Томислав Дончев даде да се разбере, че България е готова да поръча и директно от този препарат. Ако руската ваксина "Спутник V" получи одобрение от европейските регулаторни органи, България може да поръча от нея на база двустранна договорка, смята Дончев.

"Държавата е част от Европейския съюз. Европейската изпълнителна агенция по лекарствата разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това трябва да има решение на ЕК и чак след това ние, разбира се, имаме готовност да поръчаме ваксини и оттам. Много е важна регулаторната гледна точка, защото за нас е много важно ваксината, която дойде в страната, да е с доказана ефикасност в хода на проучванията и да е безвредна. Това са двете най-важни неща, които гарантира Европейската агенция по лекарствата", отговори Ангелов.

"До месец и половина може да имаме пълен контрол над пандемията"

Ако темпът на ваксинациите върви така, както вървеше последните 3-4 дни, до месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията в страната, прогнозира той.

„Нека хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете, да спазват дистанция, да не се събират на големи групи. Това е достатъчно за ефективния контрол над заболяването”, увери той.

Преди дни здравният министър прогнозира, че може да се постигне колективен имунитет до края на лятото.