Срещу България ще бъде открита наказателна процедура от ЕС, ако не създаде поста на "надглавен" прокурор, който да разследва обвинител №1. Това обяви правосъдната министърка Десислава Ахладова в ефира на БНТ днес.

Тя призна, че в Европейският съюз никъде няма подобна фигура, но според нея ако не я въведем, игнорираве становищата на Брюксел. Нещо, което според нея България никога не си е позволявала.

"Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци така че, това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм. Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден", допълни министърката.

Според нея трябва да видим дали ще проработи този механизъм, макар че "априори ние не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление".

"Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или някаква организация, но Конституцията не го позволява. Единственият орган, който може да разследва, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше голям дебат и аз бях привърженик Пленумът (на ВСС, доминират от прокурорската колегия) да избира т.нар. разследващ прокурор. Друго много важно е, че след изтичането на петгодишния му мандат, той остава абсолютно независим и може да стане съдия", обясни Ахладова.

Тя окуражи и сезирането на Конституционния съд от страна на президента Румен Радев - според нея това ще осигури повече гаранции за законността на новия пост.

Ахладова обеща и по-бързо правосъдие, което според нея ще бъде осигурено от новата електронна система, която ще започне да действа от юли.

"С натискането само на един бутон всеки човек ще може да види каква е причината за забавянето на съдебния процес", допълни министърката.