Изненадваща номинация за водач на ГЕРБ в Плевен - мястото, където управляващата партия има проблеми със структурите си от години, кадри от изпълнителната власт в Ловеч и Габрово и утвърдени политици от водещите партии се борят за доверие на парламентарните избори на 4 април. Това е най-краткото обобщение за листите в трите избирателни района.

Управляващата партия заложи на непартиен кандидат в Плевен - това е почетният ректор на Медицинския университет в града, осигурил в България робота "Да Винчи" за хирургически интервенции проф. Григор Горчев. Известният гинеколог и хирург беше съветник на президента (2002-2012) Георги Първанов. Сега ще води листата на ГЕРБ, като поканата дошла от Бойко Борисов.

Плевен е мястото, където още през 2019 г. Борисов се закани да "прочисти" партията. Свали местния координатор Владислав Николов, но той остана депутат допреди реденето на листите. За да е сега водач на "Републиканци за България" на Цветан Цветанов...

Вицепремиерско присъствие в Плевен - но не от ГЕРБ

 

БСП изправя начело депутата и бивш финансов министър Румен Гечев, а "Демократична България" залага на бившия кмет на града от десницата, получил два мандата на поста Найден Зеленогорски.

ВМРО играе на лидерско ниво - с Красимир Каракачанов. ДПС в Плевен не смени лицето и тактиката - начело отново е Велислава Кръстева.

Първоначално се очакваше в Плевен да се появи и самият Слави Трифонов. Вместо това "Има такъв народ" заложи на адвокат Радостин Василев. Именно в този район - родния на Слави,  се случи трус в партията малко преди обявяването на листите. А напусналият формацията местен координатор отиде в листите на Васил Божков. 

В Ловеч като водач на листата ГЕРБ издига зам.-министъра на регионалното развитие, който преди това бе министър, Николай Нанков. "Разжалването" му бе заради трагедията с катастрофата в Своге, но Нанков въпреки това е най-честият спътник на Борисов при обиколките му в страната с джипа - официалната министърка Петя Аврамова сравнително рядко се появява.

Социалистите залагат на натояща депутатка - Ирена Атанасова. ДБ - на спец в сферата на националната сигурност и МВР - Цвятко Георгиев.

ДПС пък връща в националната политика Рушен Риза - той пропусна 44-ия парламент, въпреки че след напускането на Касим Дал бе човекът, който пое организационната работа в партията, беше и в т.нар. триумвират, който управляваще ДПС между изгонването на Лютви Местан и избора на Мустафа Карадайъ за председател. 

В Габрово очаквано листата на ГЕРБ повежда вицепремиерът Томислав Дончев, а БСП отново залага на действащ депутат - Крум Дончев. В листите в региона няма изненади, партиите залагат предимно на местни лица. 

Плевен

ГЕРБ - проф. Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в града, гинеколог, бивш съветник на Георги Първанов;

БСП - Румен Василев Гечев, икономист, преподавател, депутат, бивш министър в кабинета "Виденов";

Има такъв народ - Радостин Василев, адвокат;

ДПС - Велислава Кръстева, настоящ депутат от ДПС, беше и зам.-министър на културата, журналист, пиар;

Демократична България - Найден Зеленогорски, два мандата кмет на града, политик от СДС, впоследствие преминал в Движение "България на гражданите", учредено от Меглена Кунева. Бе депутат и от Реформаторския блок. 

Найден Зеленогорски, който беше два мандата кмет на Плевен от десницата, сега е водач на ДБ

 

Изправи се! Мутри вън - Юлиян Милчев Ненчев;

ВМРО - Красимир Каракачанов, лидер на партията, вицепремиер и министър на отбраната в третия кабинет "Борисов", обявен за сътрудник на ДС;

Републиканци за България - Владислав Николов, вече бивш депутат и местен координатор на ГЕРБ; 

Воля - НФСБ - Полина Цветославова Цанкова-Христова, настоящ депутат от "Воля".
 

Ловеч

Николай Нанков е най-честият спътник в премиерския джип. Нищо, че бе "разжалван" до зам.-министър.

 

ГЕРБ - Николай Нанков, бивш министър, а сега зам.-министър на регионалното развитие;

БСП - Ирена Анастанова, народен представител;

Има такъв народ - Станислав Светозаров Балабанов, журналист от телевизия 7/8;

ДПС - Рушен Риза, депутат три мандата, но пропусна 44-ия парламент. Отговаряше за структурите на ДПС след напускането на Касим Дал, член на ръководството на партията до 2020 г.; 

Демократична България - Цвятко Георгиев, експерт по сигурност;

Изправи се! Мутри вън - Марин Ичев, адвокат;

ВМРО - Бойко Пъдарски - зам.-областен управител на Ловеч;

Републиканци за България - Надя Евтимова Бонева, юрист, експерт към комисията по външни работи в Народното събрание;

Воля - НФСБ - Цветослав Петров Цанков.

Габрово

ГЕРБ - Томислав Дончев, вицепремиер;

БСП - Крум Георгиев Дончев, депутат;

Има такъв народ - Любомир Антонов Каримански, финансист;

ДПС - Мелекбер Шевки Велева, младежки лидер;

Демократична България - Ивелин Стоянов;

Изправи се! Мутри вън - Пепа Миткова Сомлева, настоящ общински съветник;

ВМРО - Борис Вангелов Борисов, депутат и в 44-ото НС;

Републиканци за България - Мариян Георгиев Костадинов, член на Изпълнителния съвет на партията;

Воля - НФСБ - Мария Митева, доктор, областен координатор на "Воля".