Вторият град в България - Пловдив - ще е и втората арена на лидерски сблъсък на парламентарните избори на 4 април. Под тепетата ще се повтори съревнованието от 25-и МИР в София с главни действащи лица премиерът Бойко Борисов, лидерката на БСП Корнелия Нинова, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, които повеждат кандидат-депутатските листи на партиите си. За да е пълно съвпадението със столицата, водач и тук е Николай Хаджигенов - от името на "Изправи се! Мутри вън".

При ГЕРБ и социалистите национални фигури са водачи, защото и в двете партии има вътрешни проблеми. Може да се смята за изненада обаче, че след Борисов в списъка влезе бившият кмет на Пловдив Иван Тотев - смятан да главатар на едно от крилата на ГЕРБ. Тук са и Вежди Рашидов, и Спас Гърневски. Но пък този път я няма Менда Стоянова.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев се нареди в кандидат-депупатската листа на ГЕРБ този път. 

 

БСП приключи драмата с местния си лидер - бизнесмена Георги Гергов, като го изключи в крайна сметка от партията. В релуттат - националният лидер отиде в града като водач. След Нинова в листата са Иво Христов, който е харесван в левицата, а четвърто място е футболна легенда - и за Пловдив, и за ЦСКА, а и бе един от играчите в националната селекция на Димитър Пенев за Световното първенство в САЩ през 1994 г. - Георги Георгиев - Гецата. 

И "Има такъв народ" залага на национално лице - на сценариста Тошко Хаджитодоров. Той води и в областта.

Георги Георгиев Гецата - футболна легенда на ЦСКА и важно лице за пловдивския футбол, влиза в листата на БСП в Пловдив-трад - малко след лидерката Корнелия Нинова.

 

Изненада е водаческото място на ВМРО - то е за местния бизнесмен, настоящ общински съветник Владимир Кисьов, който е част от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева. Кисьов е номиниран и в листата от града, и в тази на област Пловдив. Но вместо заедно с формацията, от която е, той отива на избори откъм отбора на Красимир Каракачанов.

В същото време самата Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив", но и областен управител, назначен от Борисов,  оглави листата на ГЕРБ в Пловдив-област. Там начело на левицата е местният й депутат Манол Генов. ДПС залага на утвърдено национално лице в областта - това е депутатът Рамадан Аталай. А ДБ - на специалиста по сигурност и отбрана Велизар Шаламанов. Кадър на СДС пък е начело на листата на коалицията ГЕРБ-СДС, а на "Републиканци за България" - Георги Пилев. 

В листите в Пазардиж има министерско присъствие, даже вицепремиерско - водач на ГЕРБ е външната министърка Екатерина Захариева. Не БСП, а ДБ противопоставя кандидат с външнополитически профил - това е дипломатът Стефан Тафров. А ДПС изправя един от най-успешните евродепутати - Искра Михайлова. 

БСП залага на финансист - Пламен Милев. А "Изправи се! Мутри вън" припозна бивш представител от гражданската квота на левицата - и това е олимпийският шампион Георги Мърков.

 

Пловдив град

ГЕРБ - Бойко Борисов, председател на партията и премиер, след него са бившият кмет Иван Тотев и Вежди Рашидов;

БСП - Корнелия Нинова, лидер на партията, след нея е Иво Христов;

Има такъв народ - Тошко Йорданов Хаджитодоров, сценарист на "Шоуто на Слави" и член на партийното ръководство;

ДПС - Танер Али, настоящ депутат, но от Търговище; 

Демократична България - Христо Иванов, съпредседател на коалицията и председател на "Да, България";

Изправи се! Мутри вън - Николай Хаджигенов, адвокат, Отровното трио;

ВМРО - Владимир Кисьов - бизнесмен и в момента общински съветник от "Съюз за Пловдив"; 

Републиканци за България - Христо Ангелов Димитров, доцент от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски";

Воля - НФСБ - Елена Пешева - настоящ депутат от града от "Воля".

Пловдив област

Дани Казазирева, областен управител и лидер на "Съюз за Пловдив", на практика се връща в ГЕРБ, откъдето тръгна политическата и кариера. 

ГЕРБ - Дани Каназирева, областен управител на Пловдив-област, лидер на местната партия "Съюз за Пловдив", която учредява, след като преди години напуска ГЕРБ;

БСП - Манол Генов, депутат и сега от левицата;

Има такъв народ - Тошко Йорданов Хаджитодоров, сценарист на "Шоуто на Слави" и член на ръководството на партията;

ДПС - Рамадан Аталай, дългогодишен народен представител, експерт в областите енергетика и транспорт.

Демократична България - Велизар Шаламанов, експерт по сигурност и отбрана, служебен министър на отбраната през 2014 г. 

Изправи се! Мутри вън - Румен Йончев, партията му е ЗНС, бил е депутат от БСП, гражданска квота, в годините е работил с РЗС на Яне Янев, с формацията на Николай Бареков и т.н. 

ВМРО - Владимир Кисьов, бизнесмен и в момента общински съветник от "Съюз за Пловдив" 

Републиканци за България - Георги Пилев, бивш представител на СДС, бивш зам.-областен управител от Реформаторския блок.

Воля - НФСБ - Борис Янков Ячев, настоящ депутат от НФСБ, беше депутат преди години и от ВМРО.

Пазарджик

Стефан Тафров, дългогодишен дипломат, застава от ДБ срещу Екатерина Захариева от ГЕРБ.

 

ГЕРБ - Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър.

БСП - Пламен Милев, финансист

Има такъв народ - Станислав Светозаров Балабанов, журналист от телевизията 7/8

ДПС - Искра Михайлова, пореден мандат евродепутат, бивша министърка на околната среда и водите и бивш народен представител

Демократична България - Стефан Тафров, дипломат, бивш представител на Бълария в ООТ, бивш зам.-министър на външните работи в правителството на ОДС

Изправи се! Мутри вън - Георги Мърков, олимпийски шампион, в политиката е влизал от гражданската квота на БСП и бе един мандат депутат-

ВМРО - Стефан Балабанов - заместник-министър на вътрешните работи 

Републиканци за България - Атанас Георгиев Шопов, настоящ общински съветник в града

Воля - НФСБ - Димитър Любомиров Петков - член на ръководството на БЗНС на Николай Ненчев (партията влезе в коалицията постфактум)