Неправителствената организация "Репортери без граници" заяви днес, че е подала в Германия жалба за престъпления срещу човечеството, насочена срещу саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Искът засяга предполагаемата отговорност, която носи Бин Салман за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги и "системното преследване на журналисти в Саудитска Арабия".

Жалбата е подадена вчера до главния прокурор към Федералния съд в Карлсруе, чиято компетентност включва разглеждането на дела за престъпления в чужбина.

Освен срещу принца престолонаследник, искът е насочен срещу четирима други високопоставени саудитски служители. Наред с фактическия ръководител на кралството, "заподозрян, че пряко е поръчал убийството" на Кашоги, "Репортери без граници" визира още неговия бивш "близък съветник" Сауд ал Кахтани, "бившия заместник-директор на разузнаването" Ахмед ал Асири, някогашния генерален консул в Истанбул Мохамед ал Отайби и Махер Мутреб - "офицер от разузнаването", командвал "екипа, който е измъчвал и убил" журналиста от в. "Вашингтон пост".

Прокуратурата в Карлсруе потвърди пред АФП, че е получила иска. Документът, с чието съдържание агенцията се е запознала, описва подробно злоупотребите, извършени срещу 34 журналисти, хвърлени в затвори в кралството пред периода 2011-2019 г. 33 от тях, като блогъра Раиф Бадауи - защитник на свободата на изразяване, осъден през 2014 г. на 1000 удара с пръчка и 10 години затвор за обида на исляма, - остават зад решетките.

"Изтезания", "насилие" и "сексуална принуда", "отвличания", "незаконно лишаване от физическа свобода"... Неправителствената организация определя тези действия като "престъпления срещу човечеството". Според нея германската съдебна система е "най-добре адаптирана" да ги разгледа поради универсалната й компетентност, която дава възможност на една държава да преследва извършителите на най-тежки престъпления независимо от гражданството им и от мястото, където са извършени.

"Освен това Германия редовно е призовавала за правосъдие по случаите с Джамал Кашоги и Раиф Бадауи", посочва "Репортери без граници".

"Нашето искане е. . . да се анализира ситуацията с оглед на това прокуратурата официално да започне разследване", "за първи път в света", и "да издаде заповеди за арест", обясни Кристиан Мир, директор на германския клон на правозащитната организация.

"За първи път обвинения в престъпления срещу човечеството се повдигат срещу (най-високопоставени представители на властите в) Саудитска Арабия заради начина, по който третират журналисти", изтъкна пред репортери генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и настоя за "правосъдие".

Саудитска Арабия е на 170-о място от общо 180 държави в индекса на тази неправителствена организация за свободата на медиите, отбелязва АФП.