С какви стартови позиции влизат партиите в предизборната кампания, чието начало е днес.

В последните десетина дни повечето социологически агенции представиха своите актуални проучвания за електоралните нагласи към момента. Всички те изглеждат единодушни в разпределението на първите две места - ГЕРБ, БСП, засега третата позиция е за „Има такъв народ“. Четвърта сила е ДПС. „Демократична България“ също е част от следващия парламент – като пета сила според сегашните електорални нагласи. Несъмнено изглежда, че конфигурациите в бъдещото НС, както и създаването на правителство, ще бъдат доста сложни. По-неясен остава въпросът дали и колко още формации ще преодолеят процентната бариера и кои са те. Различие в данните има и относно дистанцията между ГЕРБ и БСП, но като цяло картината, която се очертава, е, че двете основни политически сили се връщат на позиции и съотношения между тях, каквито имаха преди масовите антиправителствени протести в страната през лятото и сериозната загуба на доверие в управляващата партия. Важен е и въпросът каква ще е избирателната активност и доколко коронавирусът ще бъде фактор в тези избори.

Ето и данните, представени от някои от основните социологически агенции:

„Галъп болкан интернешънъл“

Формулата е 5+2. Дистанцията между ГЕРБ и БСП - около 4 на сто

 

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание щеше да бъде 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните, които „Галъп интернешънъл болкан“* представя дни преди началото на кампанията за парламентарните избори.

Коалицията ГЕРБ/СДС е на първо място с 27,5% от твърдо решилите да гласуват, които са наясно за коя от формациите ще дадат вота си. Втората позиция е за БСП с 23,3%.

Дистанцията между първите две сили е 4 на сто.

„Има такъв народ“ е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. За „Демократична България“ биха гласували 6,5% от твърдо решилите. 

Формацията около Мая Манолова - с 4,5% и ВМРО - с 4,2% са близо помежду си и около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят, уточняват от социологическата агенция.

Коалицията „Воля“–НФСБ“ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% – АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“.

Според „Галъп“, ако изборите бяха днес – може да се очакват около 3 милиона гласуващи. 

53% от анкетираните казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите се затрудняват да отговорят. Сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, посочват от агенцията.

Като според коментара на „Галъп“ електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян от влошаване на пандемичната обстановка.

*Данните са от изследване „лице в лице“ с таблети между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР и БНТ.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хил. души.

 

„Алфа рисърч“

Статистически значима преднина от 5 на сто за ГЕРБ. Борба за третото място между партията на Слави и ДПС

 

Преди старта на кампанията статистически значима преднина от пет пункта има ГЕРБ (28,5%) пред основния си електорален конкурент БСП (23,2%), според данните на „Алфа рисърч“.*

Ако тази преднина се запази или се увеличи, ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция. Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, партията би била силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи, коментираха от агенцията.

Оспорвана надпревара между ДПС (12,5%) и „Има такъв народ“ (13,3 на сто) за третото място - политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция. Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди. ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването ѝ, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още.

Висока вероятност за шест и дори седемпартиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за „Демократична България“ (5,7%), коалицията на Мая Манолова (4,5 на сто) и ВМРО (3,7%).

Към момента 52,5 на сто от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват на изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3-3,2 милиона души, посочват оттам. 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията.

При рязък спад на избирателната активност (до около 2,5 милиона избиратели) поради влошаване на епидемичната ситуация е възможно да се стигне до турбулентни преки или косвени ефекти, анализират социолозите. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра

*Данните са от национално представително проучване на „Алфа рисърч“, съфинансирано от бТВ.

Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблет, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. 

„Тренд“

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО на ръба на 4-те процента

В средата на февруари разликата между ГЕРБ и БСП нараства - до 5 на сто. И управляващата партия се затвърждава като водач дни преди началото на предизборната кампания за нов парламент. Това показват данните от последното проучване на „Тренд“*. 

Сравнението между резултатите през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии расте в полза на ГЕРБ, която държи първото място с 28,9% от заявилите, че ще гласуват. БСП се ползва с подкрепата на 24,1%.

„Има такъв народ“ запазва третата си позиция с 12,9% от решилите да гласуват, плътно следва ДПС с 11,1%. Моментната картина сочи, че „Демократична България“ е петият сигурен участник в следващото НС с 6,2%. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение. Под бариерата към момента остават новосформираната „Патриотична коалиция „Воля“–НФСБ“ (2,6%) и „Възраждане“ (1,1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

*Данните са от национално представително изследване, направено по поръчка на в. „24 часа“ и е реализирано в периода между 12 и 19 февруари 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+.

„Маркет линкс“

ГЕРБ успява да мобилизира подкрепа, ВМРО с под 3 на сто електорална подкрепа

 
 
Според данните на „Маркет линкс“* разликата между двете водещи партии расте. 24,6% от всички, имащи право на глас, биха подкрепили ГЕРБ/СДС, а 18,9 на сто - БСП.

И според това проучане редът, в който се подреждат формациите, е същият. Третата позиция е за „Има такъв народ“, следват ДПС и ДБ. Под чертата засега са „Изправи се! Мутри вън!“ (При „Маркет линкс“ е подадено само името на формацията на Мая Манолова „Изправи се.бГ“ от по-ранен етап.) и ВМРО (процентите за партията са по-ниски от тези, които тя получава в някои от другите изследвания). Така формулата на бъдещ парламент според „Маркет линкс“ може да е и шестпартийна.

Има прогресивно отваряне на ножицата между ГЕРБ и БСП. Управляващата партия успява да мобилизира сериозна подкрепа, а соцпартията не успява да се позиционира като силна алтернатива на управлението, отчитат от агенцията

*Данните са от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1019 лица над 18 г. в страната в периода 17-24 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

„Екзакта“

Изненади по време на кампанията дори и в деня на вота

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в НС щяха да попаднат със сигурност 5 партии. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял. Въпреки това в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота.

Възможно е да има оспорвана надпревара за третото място между „Има такъв народ” и ДПС, сочат данните на „Екзакта рисърч“.*

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4,1% до 2,7%. В данните, представени от „Екзакта“, се предполага известно разместване на позиции. ВМРО е пред „Изправи се! Мутри вън”, следват „Републиканци за България“ и Коалиция „Воля“–НФСБ”.

ВМРО е във висока степен готова да се възползва от шанса си да влезе в НС - заради твърдостта на електората и потенциала му сред периферни избиратели. „Изправи се! Мутри вън!” е добре да мобилизират в по-голяма степен електората си, посочват от „Екзакта“.

Някои партии и коалиции могат до поднесат изненади по време на кампанията и дори в деня на вота. Тези изненади не могат да бъдат калкулирани от социолозите предварително заради методически ограничения на изследванията.

Всички останали партии заедно получават 8,4%.

Към 22 февруари поне 60% от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване в деня на вота. На този фон на масови притеснения сред населението „най-безстрашни“ се оказват избирателите на формациите, които се целят в протестния вот - „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!“.

Категорично решилите да гласуват са 45%, но от „Екзакта“ очакват активността по-скоро да намалява до датата на вота.  

*Данните са от национално изследване на „Екзакта рисърч груп“, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю „лице в лице“. Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на страната. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.

„Медиана“*

БСП не може засега да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението

 
Според данните от проучването на „Медиана“* пета политическа сила е „Изправи се! Мутри вън!“, която изпреварва „Демократична България“. ВМРО взема 4 на сто. В това изследване и доста висок процент получава колацията “Воля“–НФСБ“ в сравнение с резултатите от другите проучвания. Ето и представянето на данните от „Медиана“:
 
- Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21% от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ, са 51%. 

- „Гласовете за промяна“ обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов. 

- Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията и води с 3,3% пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4%-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – „Демократична България“; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ–„Воля“ (при „Медиана“ има завишаване на резултата на коалицията Марешки/Симеонов в сравнение с изследванията на другите агенции). 

- Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят. Това обаче са нагласи, без да се отчита влиянието и развитието на коронакризата. Огромна част (приблизително 513 хиляди) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили своя избор. 

- Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г., категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира. При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на коронакризата. 

*Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г., сред 943 души (18+ години), чрез пряко стандартизирано интервю, със собствени средства и е представително за пълнолетното население на страната. 

 

„Афис“

Възможно е голяма част от българските избиратели да останат непредставени в парламента

Формулата за НС е 4+3. Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент, смятат от агенция „Афис“*.

Коалицияте „ГЕРБ–СДС“ засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция (от под 3 на сто) от коалицията „БСП за България“. Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и „ДПС“, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи. В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции („Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“), както и една партия (ВМРО), твърдят от агенцията.

В коментара на данните си от „Афис“ подчертават три неща:

Първо, който и да е победителят на предстоящите избори, успехът му ще бъде постигнат по крайно неубедителен начин, тъй като няма да разполага с достатъчно голяма парламентарна група, за да може с лекота да формира коалиция.

Второ, за първи път сред потенциалните парламентарни призьори личат имената не на една, а на две съвсем нови формации, които на предстоящите избори ще направят своя политически дебют. Този факт затвърждава извода, че политическата криза, започнала през миналото лято, продължава да се задълбочава.

Трето, данните свидетелстват за очертаваща се широка фрагментация на вота, заради което е възможно голяма част от българските избиратели да останат непредставени в следващия парламент. Освен че е нетипично висок делът на така наречените други партии, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат „заветния“ един процент от гласовете.

*Данните са от национално представително проучване на „Афис“, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства. Изводите в анализа нямат характер на прогноза. Такава ще бъде направена въз основа на данните от мартенското проучване в по-непосредствена близост до очакваното събитие.