От понеделник спират плановият прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната, включително в София. Това заяви пред БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В COVID отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още проф. Богов.

Според него покачването на новозаразените е естествено развитие на вирусите, както и мутациите и сега се залага на личната отговорност на всеки.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни проф. Богов.

Още сутринта в петък се появи официално съобщение във фейсбук страницата на "Пирогов" за спирането на плановия прием, плановите операции, забраняват се свижданията от 8 март, понеделник.

"Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на "Пирогов", се уточнява още.

❗️Пирогов спира плановия прием, плановите операции и свижданията ❗️❗️ От понеделник (8 март 2021 г.) с цел да се...

Публикувахте от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Четвъртък, 4 март 2021 г.
Плановият прием още вчера беше спрян в област Бургас, а на редовния брифинг препоръчаха към подобна мярка да минат и останалите области с най-високо ниво на заболеваемост. В четвъртък обаче здравните власти твърдяха, че ще се следва локален подход в овладяване на епидемията, а за столицата не е необходимо да се върви към прекратяване на плановия прием и операции, защото има над 100 болници и множество възможности за лечение. Още преди десетина дни обаче началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че постепенно има запълване на леглата за пациенти с COVID в големите столични лечени заведения.
 
По-късно в петък беше оповестена и заповед на директора на РЗИ в София д-р Данчо Пенчев:
 
- Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна
дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните
онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите,
свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на
пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана
репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по
рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
 
- Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения
за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на
пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при
осъществяване на контролната им дейност.

Над 25 хил. записани в електронния регистър за ваксинации

Електронният регистър за записване за ваксинация вече работи. Той беше пуснат малко след 17 часа вчера. Заради огромния наплив още в първите минути  обаче се стигна до технически сривове на системата.

"Имаме над 25 000 записани за ваксинация в различните ваксинационните центрове. Не е задължително да избирате център във вашето населено място. Особено висок е интересът за София в големите болници. Първите дати и в Стара Загора са запълнени", обясни координаторът на системата пред Нова тв.

След въвеждане на личните ни данни, изборът на ваксина и запазване на час и дата за ваксинация, всеки потребител получава известие чрез СМС. 24 часа преди запазения час отново се изпраща напомняне, след което можете да откажете посещението и да си насрочите ново. За първия час в системата има над 7000 записвания. Запазването на час за ваксина отнема между 2 и 5 минути.

Ако в центъра за ваксинация липсва препаратът, който сме предпочели, тогава имаме възможност да изберем друг или да сменим часа си за имунизация.