Числата се покачват, но ръстът се дължи на британския вариант на вируса. Ще се следва локалният подход. Върви нагоре заболеваемостта, но докъде ще стигне зависи от поведението ни. 

Това обяснение предложиха здравните власти на редовния си брифинг в четвъртък, посветен на разпространението на коронавируса.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски вариант при вируса", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Това било потвърдено и от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Обаче точни данни не бяха представени - чакали се резултатите от около 600 проби, изпратени за изследване в Германия.

Разхлабването на мерките нямало общо с покачването на заболеваемостта, твърди още Ангелов.


 
Още вчера на съвещание при премиера Бойко Борисов беше отчетено, че страната вече се намира в трета вълна на коронавируса, но за нея виновен бил британският вариант, а не разхлабването на мерките.

"Увеличаването на случаите се дължи на високата възприемчивост и по-бързото заразяване с този вирус", повтори той няколко пъти.

"Защо въпреки мерките нарастват случаите навсякъде по света?", попита министърът и сам си отговори: "Простият отговор - хората се връщат към нормалния си начин на живот независимо от мерките. Не можем да гледаме само физическия елемент."

Ще се следва локален подход

Към момента ще се следва локалният подход (такъв локален подход се следваше и преди резкия ръст на заболеваемост и смъртност през ноември м. г.)

Дори и в ръста на заболеваемостта и бързото увеличаване на заетостта на болничните легла според здравния министър се наблюдавала и добра тенденция - броят на излекуваните спрямо броя на заразените. За изминалата седмица съотношението е 2:1.

В момента 48 на сто са заетите легла за COVID пациенти, а в интензивните отделения процентът е 57%.

"Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена, различна е в различни области. Затова обсъждаме прилагането на локален подход на противопедимичните мерки и овладяване на епидемията в тези места", каза министърът.

Разликата между отделните области по отношение на заболеваемостта била много голяма, посочиха още здравните власти. 487 на 100 хил души е в Кюстендил и едва 26 на 100 хил. е в Търговище. В Бургас местният оперативен щаб вече взе решение за спирането на плановия прием и плановите операции. Към подобна мярка да преминат и останалите области с най-висока заболеваемост, препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към момента има заразени 733 медици, 86 от тях са в болница, 7 са в интензивни отделения. 

22 области са вече оцветени в червено със заболеваемост над 120 на 100 хил. души, само една остава в жълто - Търговище, останалите пет са в междинната зона - 60-120 на 100 хил. души. Три области вече са със заболеваемост над 400 - освен Кюстендил в тази зона са вече Враца и Плевен. По петите им са София-град и Бургас.

България е на 18-о място по заболеваемост на 14-дневна база в ЕС и Европейското икономическо пространство и на пето място на Балканите. Заболеваемостта е 285 на 100 хил. души, съобщи Кунчев. 

Кунчев: Има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант

Според него, ако сегашната заболеваемост в Чехия се пренесе към населението на България, това би означавало днес у нас да има 12 хил. заразени.

"Възможно ли е това да се случи? Да, но не е задължително."

"Върви нагоре заболеваемостта. Въпросът е докъде ще стигне, а това зависи от нашето поведение основно", каза още Кунчев.

"След британския идва южноафриканският вариант, идва бразилският, има изключително неприятни съобщения за нигерийския. Когато някой ни обвинява в създаването на страх и психоза, да си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не казваш истината, когато е най-необходима", добави той.

Ангелов, който е водач на две листи на ГЕРБ, поиска водещото да е здравето, а не политиката

Здравният министър, който е водач на листи на ГЕРБ в два избирателни района, реши няколко пъти да повтори, че здравето е по-важно от политиката.

Не мина и без новата опорна точка за българския модел за справяне с кризата и с ваксинацията. Дори в на някои места в Германия вече заимствали и въвеждали зелени коридори, твърди Ангелов. За т. нар. зелени коридори и създадения хаос около тях, той каза: "Ако фирмите си изпълняваха договорите, това нямаше да се случи".

"Да заговорим за българския модел. Имаме самочувствието, че знаем какво правим и как да постигнем резултата. Нека отправната точка да остане здравето на хората, а не изборите", обяви още министърът.

Ангелов имаше и кратка реч за страха, конспиративните теории и неверните новини. А точно възрастните хора им се доверявали най-много. През последната седмица обаче властите търпят множество критики за начина на организация на "зелените коридори" и пренебрегването във ваксинацията на рисковите групи. От думите на министъра трябваше да се разбира, че старите хора просто не искат да се ваксинират, а те ги убеждават.

"По-голям е страхът отвън, неверните новини, конспиративните теории, с които се налага да се борим ежедневно. Те достигат най-бързо до най-възрастните хора. Там срещаме най-големите трудности - да убедим нашите бащи и майки, че ваксинирането е начинът.

Всеки ден отговаряме на лъжи, няма да спрем да се борим. Да, страхът почва там, където свършва истината. Всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е, без да я политизираме", обяви още министърът.