По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 8 март от Турция са подадени 18 135 декларации от желаещи с българско гражданство изселници да гласуват на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април т.г.

Председателят на Конфедерацията на балканските и румелийските турци Сабри Мутлу каза пред БТА, че до приключване на срока за подаване на декларациите се очаква броят на желаещите да гласуват да се увеличи. Трябва да прибавим и тези, които ще се явят да гласуват в изборния ден, като попълват декларациите на място, каза той и добави, че очаква избирателите в Турция да поставят рекорд по активност на предстоящите избори .

В същото време Мутлу каза, че гласуването в Турция ще бъде съпроводено с трудности. Защо?

"Според българския избирателен закон в страни извън ЕС могат да бъдат разкрити най-много 35 избирателни секции и Турция попада в тази категория. За да се сведе до минимум рискът от заразяване, се налага гласуването да бъде съобразено с изискването за социална дистанция и смятаме, че 35-те секции ще бъдат крайно недостатъчни", каза Сабри Мутлу.

По думите му само за района на Бурса засега са подадени над 3500 декларации.

"Ето защо ние изрично настояваме да бъдат увеличени избирателните секции в Турция и изложихме нашите съображения и пред президента Румен Радев, по време на среща, която се проведе онлайн неотдавна и в която участваха и представители на българската диаспора в различни държави по света", каза Мутлу.

Припомняме, че ограничението за до 35 секции в страните извън ЕС засяга не само бългрските граждани в Турция, но и тези във Великобритания след "Брекзит", както и българите в САЩ и Канада, където има големи диаспори. Максималният брой секции бе въведен преди години по идея на "патриотите" с подкрепата на ГЕРБ и колкото пъти да е искана ревизия, тя не се приема. 

Изселническите сдружения в Турция организират подаването на декларации за гласуване. Олджай Йозгьон, председател на Дружеството за култура и сътрудничество Балканлълар в района Картал на азиатския бряг на Истанбул, каза, че са осигурени безплатно образци на декларациите и активисти помагат за попълване на данните от личните карти, указват как и на какъв адрес да се изпращат по електронен път. Като имаме предвид, че повече хора ще се явят да гласуват, каза Йозгьон, и за да осигурим социална дистанция, обсъждаме избирателната секция да се помещава не в училище, както на предишните избори, а в спортна зала. Предложението се подкрепя от кмета на Картал и от местните власти, които оказват логистична подкрепа. В Дружеството имат готовност да подпомогнат с транспорт и хората, които желаят да гласуват в България.

В Авджълар - най-компактно населения с изселници район на Истанбул, също се подготвят за вота. Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци и бивш шампион по свободна борба Ефраим Камбероглу очаква много млади хора да се явят да гласуват, някои може би за първи път. Те са второ и трето поколение български граждани, родени в Турция, но са с корени от България, каза той. Според Камбероглу те ще бъдат изненадата на тези избори и в същото време индикатор, че връзката между поколенията с корени от България не прекъсва, а ще продължи да укрепва.