Разработен от САЩ проект на план за мир в Афганистан, до който агенция Ройтерс е получила достъп, призовава настоящото афганистанско управление да бъде заменено с временна администрация, докато се разработи нова конституция и се проведат нови избори. През това време съвместна комисия ще наблюдава прекратяването на огъня в страната, предава БТА.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад е предал миналата седмица проекта за така наречено "Временно мирно управление" на президента Ашраф Гани, на опозицията, на лидери на гражданското общество и на талибански преговарящи.

При временното управление националният парламент може или да бъде разширен, за да включва и членове на талибаните, или разпуснат до нови избори, се казва в плана. В него се допълва, че Афганистан не трябва да бъде убежище на терористи и да допуска свързани с тероризма дейности на територията си, които застрашават други страни. В проекта се казва и, че талибаните трябва да се откажат от убежищата си и от военните си връзки в съседни страни.

Засега враждуващите страни са изразили сериозни резерви към проекта, казват започнати източници. Ашраф Гани е отхвърлил идеята да подаде оставка, за да отстъпи властта на преходно управление с временен президент. Талибаните също са отхвърлили идеята за прекратяване на огъня и избори, но талибански лидер е казал, че въпреки че бунтовниците няма да се присъединят към временно правителство, те няма да се противопоставят на съставянето му.

Американският план предвижда членовете но преходното правителство да бъдат избрани от всички страни, като се обърне внимание и на включването на жените и на всички етнически групи. А съвместната комисия, която ще наблюдава прекратяването на огъня, ще има четирима членове, избрани от страните в конфликта и девет членове, назначени от временния президент на страната. Трима международни наблюдатели също ще работят с комисията.

САЩ ограничават използването на дронове срещу джихадистки групи извън Афганистан, Сирия и Ирак

Американският президент Джо Байдън ограничи използването от американските сили на дронове за атаки срещу джихадистки групи извън зоните на военен конфликт, в които САЩ са официално ангажирани. Така той направи обрат в една политика, подета от предшественика му Доналд Тръмп, който даде зелена светлина на военните да действат в страни като Сомалия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всеки планиран удар по джихадистки групи извън Афганистан, Сирия и Ирак ще бъде от сега нататък предоставен за разглеждане и одобрение от Белия дом, преди да бъде реализиран, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той поясни, че става дума за временни инструкции с цел президентът на има пълна видимост върху важните операции.

"Това не е нещо постоянно, това не означава спиране на ударите с дронове", подчерта Кърби. Той увери, че американските сили и американската администрация остават решени да сътрудничат с чуждите партньори, за да се противодейства на заплахи, идващи от екстремистки организации.

Според в. "Ню Йорк таймс" новите инструкции са били раздадени дискретно на военните командири още с идването на Джо Байдън в Белия дом през януари.

Бившият президент Доналд Тръмп още от началото на мандата си разхлаби контрола, който упражняваше Барак Обама върху въоръжените операции срещу джихадистки групи, като заяви, че се доверява на генералите си. Ударите с дронове се умножиха и преминаха от 11 в Сомалия през 2015 г. на 64 през 2019 г. В някои страни, в които американските сили са изпратили само малко военни от елитните части в подкрепа на правителствените сили, подобни атаки с дронове са единственият начин за действие. Такива страни са Сомалия, където САЩ са взели на прицел ислямистите от Аш Шабаб , или Либия, където те преследват Ислямска държава.

Неправителствени организации обвиняват американските сили, че при ударите с дронове има и цивилни жертви. Освен това тяхната ефикасност е поставена под съмнение. Така например в Сомалия Аш Шабаб въпреки ударите с дронове си остават нарастваща заплаха, която има аспирации да нанесе удар и на американска територия, се казваше в първи направен обществено достояние доклад на главния инспектор на Пентагона, посветен на американските военни операции в Сомалия.