„На колегата Карлес Пучдемон ще му се наложи да докаже тези квалификации в гражданска съдебна инстанция. Аз ще го призова да защити своите твърдения“, заяви специално за Клуб Z българският депутат Ангел Джамбазки.

В ексклузивно интервю през уикенда сепаратисткият лидер от Каталуня нарече „фашист“ Джамбазки. Българският евродепутат бе докладикът по случая с Пучдемон и още двама евродепутати – Тони Комин и Клара Понсати. Днес въз основа на докладите на Джамбазки Европарламентът свали имунитетите на тримата.

 
Испанските власти издирват тримата по обвинения в заговор срещу държавата и присвояване на публични средства. Обвиненията са във връзка с референдума за независимост на Каталуня през 2017 г.

„Аз ще го призова да защити своите твърдения, защото по време на цялата тази процедура се срещнах с изключително нечистоплътна и непочтена кампания от страна на тази политическа сила – лични обиди, квалификации, внушения и т.н. Не съм отговорил на нито едно. Но в края на краищата нямам намерение да оставя когото и да било да се упражнява върху моята квалификация и доказани знания в тази сфера“, каза Джамбазки.

Той изрази съжаление, че на Пучдемон се е случило да го преследват. ЕП обаче няма нищо общо с това. А хората на сепаратисткия лидер изобщо не се спрели, откакто се разглежда имунитетът им. Те постоянно обиждали, унижавали, злепоставяли.

Освен Джамбазки само други двама евродепутати от Комисията по правни въпроси имат опит от предния мандат на Европарламента.

„През ръцете ни са минали какви ли не имунитети, включително на Марин льо Пен“, каза депутатът от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Депутатите от тази комисия са постъпвали винаги така, както са повелявали правилата. Никога не ги интересувало кой е представителят, който се разследва. Но никога досега не са виждали такава позорна кампания като водената в испански и най-вече каталунски медии.

„Така че ще видим дали този колега ще има доблестта да се яви пред някой съд, вероятно белгийски, за да защити твърденията си. В противен случай ще му се наложи да се срещне с гражданско дело“, увери Ангел Джамбазки.

Самата процедура за сваляне на имунитет в ЕП е нещо напълно рутинно. Досега са отнети имунитетите на стотици депутати по най-различни причини. Важно е да се знае, че обвиненията срещу Пучдемон, Комин и Понсати са за деяния, извършени от тях преди да станат евродепутати, посочи Джамбазки.