„Има двама важни българи в живота ми. Единият е Христо Стоичков, а другият – Ангел Джамбазки.“

Това заяви в ексклузивно интервю за Клуб Z Карлес Пучдемон – сепаратистки лидер и бивш регионален премиер на испанската автономна област Каталуня.

В момента той е евродепутат. В понеделник Европарламентът трябва да гласува за или против вдигането на неговия и на още двама негови съратници имунитет. Докладчик по случая е бълтарският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки.

„Много повече бих искал Стоичков да е докладчикът по нашето досие. Освен че бе футболен феномен, който всички ние обожаваме, той е голям познавач на случващото се в Каталуня. Винаги много е симпатизирал на всичко каталунско. Джамбазки е точно обратното. Той е фашист, приятел е на „Вокс“ (крайно дясната испанска партия, която влезе и в Европарламента – б.р.), която иска да влезем в затвора. А се предполага, че трябва да бъде независим докладчик, който да изготви доклада за нашия случай“, допълни Пучдемон.

На 22 февруари Комисията по правни въпроси в Европарламента гласува за двигане на имунитета на Карлес Пучдемон и на двама бивши негови министри – на здравеопазването Тони Комин и на образованието Клара Понсати.

Тримата избягаха от Испания през октомври 2017 г. Това стана, след като регионалният парламент на Каталуня гласува за независимост, а в резултат централното испанско правителство отне временно автономията на областта.

Прокуратурата в Мадрид повдигна обвинения в сепаратизъм срещу Пучдемон, Комин и Понсати. Първите двама избягаха в Белгия. А Клара Понсати живее и преподава в Шотландия от 2016 г.

Тримата са издирвани заради организирането на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомри 2017 г. Съдът в Белгия обаче отхвърли искането на испанската прокуратура и отказа да екстрадира бегълците.

Прпез 2019 г. и тримата сепаратисти спечелиха места в Европарламента на европейските избори. Испания отказа да им даде такива правомощия. Но Съдът на ЕС се произнесе в тяхна полза.

В понеделник Европарламентът трябва да се произнесе за имунитета на Пучдемон, Комин и Понсати. Единственото, което може да последва в случай на одобряване на искането, е, че Испания пак ще може да обяви тримата депутати за издирване.

• Ексклузивно интервю за бъдещето на Каталуня, ще излезе ли тя от ЕС, наистина ли е незаконен референдумът, дали в Испания има демокрация и балканската връзка на Пучдемон – четете утре в Клуб Z.