Заболеваемостта от COVID-19  у нас се е увеличила с 94% за последните две седмици. Рязък ръст има и в смъртността.

Това отчете началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за една седмица - с 46%, а на база две седмици – 124%.

Това поставя страната ни на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария”, каза още той.

На седмо място в света сме по интензивност на нарастване на случаите, регистрирани дневно, и на четвърта позиция в Европа по същия показател след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

Четвърта по смъртност в Европа

Заболеваемостта от COVID-19 в България е достигнала 483 на 100 хил. души на 14-дневна база, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Така страната ни се нарежда на девето място по разпространение на заразата сред станите в ЕС и Европейското икономическо пространство след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция, Словакия. По този показател България е трета на Балканите.

Страната ни е четвърта по смъртност в Европа след Словения, Чехия и Унгария, сочат данните. На Балканите вече е на първо място.

Само в област Търговище заболеваемостта остава под 100 на 100 хил. души. Най-тежка е ситуацията в Бургас, Плевен и София.

"България с нищо не е изключение от ситуацията в другите страни и не е уникална", посочи Кунчев като добави, че в момента най-високите стойности са в Централна Европа и на Балканите.

Ръст от 35 на сто на хоспитализациите в София за 10 дни

С 35 на сто се е увеличил броят на хоспитализациите заради коронавирусната инфекция в столицата през последните 10 дни. Тези тревожни данни съобщи за София кметицата Йоданка Фандъкова.

"Ситуацията безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни причини", допълни тя и посочи, че тази сутрин има над 2100 заразени с COVID-19, приети в столични лечебни заведения.

С 36 на сто е нараснал броят на нуждаещите се от интензивно лечение. За трети пореден ден новорегистрираните заразени в София са над 1000.

Има нарастване и на броя на децата, нуждаещи се от хоспитализация, както и на младите хора, които прекарват заболяването тежко. 

Фандъкова напомни, че кабинетите в девет ДКЦ за безплатно тестване за COVID-19 продължават да работят.

И здравният министър проф. Костадин Ангелов наблегна на увеличаващият се брой на заразените деца, които са приети в болници в цялата страна.

„Почти всички те са с пневмонични изменения в белите дробове – за наше щастие, медицината засега побеждава”, добави той.

„От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не спира да ни изненадва”, посочи той.