Първите противоепидемични мерки за бизнеса, които ще бъдат отпуснати в София след края на частичния локдаун, който влиза в сила от понеделник за 10 дни до 31 март, ще е отваряне на заведения, които имат маси на открито.

Това каза кметицата на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. Прогнозата е в случай, че затварянето на кафенета, ресторанти, молове, магазини с над 300 кв. м. площ, културни институции, фитнеси и спортни зали, басейни, продължи само за обявения в четвъртък 10-дневен срок.

Детските градини и училищата в столицата обаче няма да отворят от 1 април. Фандъкова смята, че няма смисъл от връщане на децата за два дни - четвъртък и петък, преди ваканция. Затова и ще предложи 1 и 2 април да останат неучебни. Припомняме, че на 4 април са парламентарните избори, а секциите са предимно на територията на училища. 

По думите на кметицата на София към момента в болниците в столицата има свободни легла - както за пациенти с коронавирус, които не са в тежко състояние, така и за такива, които се нуждаят от интензивна грижа. Около 75-80% от леглата, предвидени за болни от вируса, вече са заети, уточни тя.

На въпрос как стана така, че на 15 март тя самата заявява, че ситуацията в столицата с разпространение на вируса е под контрол, а 72 часа по-късно се оказва, че е нужно спешно затваряне за ограничаване на заразата, Фандъкова показа диаграма. От нея се вижда скок на броя на заболелите, а и хората с нужда от болнично лечение са се увеличили, което, по думите й, е най-важният показател за затягане на мерките.

От графиката, която бе показана от камерата, се видя, че наистина е бил отчетен спад към момента на първото изявление. Такъв в абсолютните числа винаги има в данните, които е отчитат в събота и неделя. Тогава се правят значително по-малко тестове за COVID-19, отколкото в делнични дни.