Държавата да обмисли германския модел за подпомагане на бизнеса, при който вместо да се дават помощи или банкови гаранции, правителствата дават средства срещу до 25 на сто дял от компаниите, а впоследствие те могат да бъдат изкупени обратно от фирмите. 

Това са предложили от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от Асоциацията, цитирани от БТА.

От БХРА са подчертали пред министъра, че през последната година в публичното пространство туризмът се свързва само със заведенията, които са съществена част от бизнеса, но не и единствена, а истинската симбиоза от всички туристически представители на пазара се открива в курортите. 

Хотелите и другите инвеститори в тях са изправени пред много сериозни проблеми и без помощ от държавата не могат да оцелеят. Не е нормално представители на определени сегменти да благодарят от името на бранша за въпроси, които не са в тяхната компетенция и дори не ги разбират, смятат от БХРА.

Затова и на срещата е било обсъдено отново и как държавата да подпомогне сектора чрез банкови гаранции или немския модел за осигуряване на оборотни средства за стартиране на сезона, разсрочване на стари заеми на вложителите и потребителски кредити за персонала.

Министър Николова, цитирана от БХРА, е посочила, че се води активен диалог с компетентните институции, като това е един от начините да не се допускат фалити в отрасъла и да се постигне рестарт на работата в сектора. Николова е съобщила, че се подготвя отваряне на нови туристически представителства във Великобритания и скандинавските държави, което е и едно от исканията на бранша. От БХРА са подчертали, че е необходимо да се отвори и поне още едно представителство на страната ни в Русия.

Обсъден е бил и статутът на курортите и липсата на подготвени професионални кадри и пречките за привличане на такива от чужбина.